събота, 17 февруари 2018 г.

Нашето пътуване в Тайланд - съвети, цени, организация


Тайланд - едно райско кътче, което имах удоволствието да посетя вече два пъти. Наскоро споделих с вас видео влог от пътуването ни с Майкъл през декември, което получи много мили коментари и отзиви от ваша страна, за което се радвам и благодаря. Много от вас ми писаха и с въпроси относно органицазията на подобна почивка, затова и днес реших да споделя малко повече информация и подробности по темата.





Подготовка на документи



Преди пътуване до Тайланд е хубаво да се запознаете с условията по издаването на визи.
Не съм сигурна дали е възможно да си изготвите виза преди заминаването, тъй като аз изкарах моята директно на летището в Пукет. За всеки случай, можете да потърсите повече информация онлайн или от посолството.
При пристигане всички туристи попълват бланки с информация за хотела, личните данни и срокът на пребиваване в страната. На Майкъл не му се наложи да си вади допълнителна виза на летището, тъй като е датчанин (Дания и още 54 държави имат споразумение за освобождаване от виза при пътуване в Тайланд до 30 дни с цел туризъм ), докато за мен бе необходимо да се снимам и попълня допълнителна молба за туристическа виза. Процедурата отне около половин-един час и до колкото си спомням, струваше към 100 лв.



Пътуване и самолетни билети



Най-много въпроси получавам относно това дали организираме пътуванията си сами или чрез туристическа агенция, отговорът е – сами. Обичаме да преглеждаме сайтовете за най-добрите цени за хотели, самолетни билети и услуги и сами да изберем как да протече почивката ни. Не винаги планираме всичко до последната подробност, много от нещата се случват на място и с проучване онлайн - клипове, статии, сайтове и т.н.
Честно казано до сега не съм попадала на оферти от туристически агенции, които да излизат по-евтино от това, което съм намирала сама онлайн, но разбира се и този вариант не е изключен.
Почивката ни в Майорка например беше изцяло поръчана и организирана от нещо като агенция или сайт, който предлага подобни готови пакети с екскурзии.





Самолетните билети са най-скъпата част от едно подобно пътуване, тъй като все пак става дума за далечна дестинация.
Любимият ми сайт за търсене и резервиране на билети е www.momondo.com
Там човек може лесно и бързо да провери кои дати е най-удобно и най-евтино да се пътува.
Преди запазването на билетите обаче е добре и да се запознаете с климата през периода, който планирате да почивате, за да сте сигурни, че ще попаднете на хубаво време.
И двете ми пътувания до Тайланд бяха през декември и мога да кажа, че тогава времето е страхотно. Този път дори се случи и да пътуваме на рожденият ми ден. :)



Пътувахме с авиокомпания Qatar Airways от Копенхаген до Доха (6 часа и 05 мин.) и от Доха до Пукет (6 часа и 40 мин). Общо около 13-14 часа с престоя в Доха.

Има и самолетни билети директно от София до Доха (4 часа и 50 мин.) и Доха до Пукет (6 часа и 40 мин) и пътуването отново излиза горе-долу същото като цена и продължителност.

Ние платихме общо около 2200 лв. за двама души за пътуването ни през декември 2017 година. Преглеждайки цените, виждам, че могат да се намерят билети и от 1700 - 2000 лв. за двама , в зависимост от датите.


Хотел


В Тайланд е сравнително лесно да се намерят страхотни хотели на много добри цени, понякога по-ниски дори и от Българското ни Черноморие.
Любимият ми сайт за търсене на хотели е www.trivago.com но в интернет е пълно и с други подобни, където можете да разгледате снимки, да сравните цени и да прочетете отзиви от гости.
Хотелът, в който ние отседнахме се казва Beyond Resort Karon и се намира в курортното градче Карон.
Има страхотна гледка и се намира директно на плажа, който е изключително чист и добре поддържан. Стаите не са кой знае какво като интериор, но закуската и обслужването на хотела бяха на добро ниво. Препоръчвам!


Забавления


В Тайланд има много забележителности, които наистина си заслужава да се видят. Там можете както да си почивате на плажа и да забравите за всички грижи, така и да планирате вълнуващо пътуване с много забавления, нощен живот и приключения.






Природата е наистина спираща дъха! Oстровите, кристално чистите води в тюркоазен цвят, културата, будистките храмове, местната кухня и традиции - това е един коренно различен свят от това, което сме свикнали да виждаме около нас в Европа.






Препоръчвам да си наемете мотор или мотопед (или както там се казва :)) и да се повозите наоколо за да откриете скрити места и забележителности, извън туристическите зони. Цените бяха около 20 лв. за ден / 25-30 лв за два, но ако искате да е за по-дълго, със сигурност можете да се договорите и за по-ниска цена. Това ще ви спести много пари от таксита и ще ви даде свобода да пътувате, когато и където искате без да се съобразявате с никого. Просто имайте предвид да карате внимателно и да си слагате каските! :)



В Тайланд се предлагат много екскурзии до острови, които обикновено включват трансфер от хотела до пристанището, пътуването с лодка, екскурзовод, обяд, посещение на различни острови, плажове и т.н. Ние избрахме да посетим остров Джеймс Бонд като не сме организирали пътуването ни предварително, а просто на място в хотела. Не си спомням колко струваше с точност, но мисля че беше около 150 лв. на човек.


A post shared by Ellie Dimitrova (@makeupbuthow) on


Другото, което горещо препоръчвам да опитате докате сте в Тайланд е тайландският масаж - има богат избор от процедури, които се предлагат буквално на всеки ъгъл. Ние избрахме да се поглезим като отидем до луксозен спа резорт в Патонг - Avista Hideaway Phuket Patong.
Можете да намерите места, където правят масажи и за по 10 лв. например, но ако търсите специално отношение, преживяване и лукс, мога да дам само положителни отзиви за този комплекс. 

Храна



Много е трудно да се каже колко струва храната в Тайланд - всичко зависи от това къде и какво ще поръчате. Можете да намерите изключително евтини ресторантчета, където хапват местните, или пък по-скъпи туристически места с всякакъв тип храна и по-луксозна обстановка.
Мисля, че храната, пътуванията и забавленията ни общо за 12 дни излязоха около 1800 лв. за двама души.


Ние с Майкъл много обичаме тайландската кухня и дори често си поръчваме такава храна за вкъщи, когато не сме в настроение за готвене. Ако ще пътувате до Тайланд се подгответе да хапвате доста ориз, къри, морски дарове и пикантни ястия, тъй като те представляват голяма част от тяхната кухня.



Като цяло мога да кажа, че напълно си заслужава да посетите Тайланд – нашата почивка беше страхотна и наистина незабравима!

Можете да видите повече кадри от нея във видеото по-долу:



 Ще се радвам и вие да споделите впечатленията си ако сте посещавали Тайланд или да оставите вашите препоръки за дестинации, които да посетим вбъдеще. :)

Надявам се статията да е била полезна!
Ако имате още въпроси ми пишете и с радост ще отговоря или допълня статията.
Поздрави и целувки!
Ели

Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:
Share:

6 коментара

  1. Добре е обяснено и човек може да придобие добра представа от статията.

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти Ели, ще пътувам ноември. Въпросът ми е каква валута ползвахте и кеш ли бяха парите ви или в карта?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря!Много ми хареса статията😊Супер двойка сте!Още много екзотика ви пожелавам♥️

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)