неделя, 13 януари 2019 г.

Датска марципанова торта Kransekage


В Дания за Нова година се сервира традиционната торта или сладкиш (не съм сигурна как точно да я определя) "kransekage"(произнася се "крансекее"). Това е марципанов десерт, съставен от множество рингове, слепени с шоколад, декорирани с бяла глазура и оформени като кула. Най-често се сервира с шампанско в Новогодишната нощ или пък за специални поводи като сватби, кръщенета или дори Коледа.

Обичам бадемов марципан и в Дания има много десерти с него освен kransekage, така че реших да си поставя предизвикателството да опитам да я приготвя у дома. Бях споделила на майката на Майкъл, че искам да я направя за Нова година и освен, че тя ми сподели много полезни трикове за направата на тортата, ме изненада и с ринг формите, в които се пече тортата по традиция.
Image from kop-kande.dk


Тъй като бях решила да заснема видео с нея, прецених, че в България най-вероятно няма да можете да намерите подобни форми, затова и прецених да ви покажа как се прави kransekage и без тях. С една идея по-трудно и не така симетрично, но... е възможно. :)
Можете да направите кранцекее и на малки парченца както виждате от снимката тук: 
Image from odense-marcipan.dk

 Това е много по-лесен вариант, който ще ви спести доста време, но за себе си реших директно да се пробвам с най-трудното. :)

Направих някои промени към основната рецепта на майката на Майкъл, тъй като исках да направя тортата по-ароматна и мога да кажа, че вкусът беше разкошен, отзивите бяха повече от позитивни! Препоръчвам да опитате!

Съставки:


600g бадемов марципан
200g захар
1 белтък 
Настъргана кора от един портокал 
(купувайте био плодове ако ще ползвате кората им)
10g ликьор по избор (около една капачка)

За глазурата:
40g пастьоризирани белтъци
200g пудра захар

За слепване:
100g шоколад

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки на ръка или с помощта на миксер. Увийте тестото и го приберете в хладилника за няколко часа (препоръчително е да го оставите цяла нощ в хладилника или във фризера докато не решите да го ползвате.)
За направата на ринговете се изисква прецизност и известно време. Вземете малки парченца тесто и ги разточете с ръце на пръчки с дебелина около 1 - 1,5 см и дължина от 8, 10, 12, 14, 16см и т.н. Хубаво е да оставите едно топче тесто за връх на тортата.
Следва и оформянето на ринговете - притиснете тестото с длан от едната му страна, така че да се получи по-тънко от едната си страна. След което оформете кръг, като се стараете да е колкото се може по-гладък и симетричен.
След като оформите всички рингове, ги притиснете леко с дъска за рязане, така че всички да са равни отгоре и следователно по-лесни за залепване едни върху други.
Сложете в предварително загрята фурна на 210 градуса с вентилатор и печете за около 7-10 мин или докато не добият златист цвят.
Не се притеснявайте ако са все още меки, когато ги извадите от фурната - това е нормално. Оставете ги да се охладят добре и те ще се втвърдят леко.
Следва и декорацията!
Важно е да използвате пастьоризирани белтъци, тъй като глазурата не подлежи на топлинна обработка. Белтъците просто се смесват с пудрата захар до добиване на гъста, хомогенна смес.
Препоръчвам да използвате миксер за по-добри резултати. Важно е глазурата да има плътна и гъста консистенция за да може да не се разтича и да прилепне добре.
За шприц използвах обикновена хартия за печене, изрязана под формата на триъгълник и завита на тънка фуния.
Ако потърсите kransekage в Google ще видите как изглежда стандартната декорация с глазура, но разбира се ако желаете, можете да я промените по ваш вкус. Аз ползвах и малки перлички и  сърчица от бял шоколад за акцент.
След като декорирате всички рингове следва да ги оставите на стайна температура за да стегнат за известно време. 
Накрая следва и най-вълнуващата част - разтопете шоколада, намажете леко всеки ринг с него и ги слепете до получаването на кула.
За да направите тортата още по-празнична, можете да добавите знаменца, звезди или каквото на вас ви харесва.
И това е!

Видео



Въпреки, че отнема малко повече време и усилия, kransekage определено си заслужава и много се надявам да я пробвате. :)
Ако не ви се занимава с голямата кула, просто я направете на малки парченца и форми по ваш вкус.

Това е всичко от мен за днес, до скоро!

Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:
Share:

1 коментар

  1. Здравей Ели! Много добре ти се е получило,браво! Никога до сега не съм пробвала този сладкиш. Но ще опитам. Благодаря че сподели рецептата. Ако имаш желание можеш да погледнеш блога ми. Малко е беден на рецепти защото започнах да пиша съвсем скоро. ☺️��https://latelierdiv.blogspot.com
    Ще се радвам да наминеш! Поздрави и приятна неделна вечер!
    Веселина

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)