неделя, 13 януари 2019 г.

Портокалови мъфини с боровинки

Привет скъпи приятели,
реших да преместя тази рецепта за портокалови мъфини с боровинки от видеото ми "Какво ядох днес?" в отделен блог пост, за да ви е по-лесно да я намерите.




Както споменах във видеото - обикновено не пека мъфини или сладкиши всеки ден, но онзи ден, когато пазарувах продукти за видеото видях, че боровинките са на промоция в голяма кутия от 500 гр и се сетих за рецептата за боровинкови мъфини, която все тествам със здравословни продукти и все не ми се получава както искам. Реших да пробвам отново да направя боровинкови мъфини, но този път по рецептата на SortedFood и без здравословни добавки :).
Получиха се страхотно! Препоръчвам да ги пробвате!
Тук естествено можете да замените плодовете, брашното или захарта, но по мои наблюдения, ако ползвате здравословните алтернативи - спелта брашно, нерафинирана захар и т.н. мъфините имат по-различен вкус и консистенция и не се надигат особено много.
Пак са вкусни, но по различен начин.

Необходими продукти по оригиналната рецепта:
  • 350 гр бяло брашно
  • 3 чаени лъжички бакпулвер
  • щипка сол
  • 200 гр пудра захар
  • 2 яйца
  • 240 мл мътеница (buttermilk)
  • 120 мл олио (можете да го замените с кокосово по желание)
  • 1 чаена лъжичка ванилов екстракт или ванилена захар
  • 225 гр пресни боровинки (не съм пробвала рецептата със замразени - може и да стане, опитайте)
  • 1 супена лъжица демерара или мусковадо захар за поръсване
Моите добавки:
  • настъргани кори от два портокала (имайте предвид да купувате био портокали и да ги измивате добре преди да ги настържете) предполагам лимоните също биха били подходящи в тази рецепта
  • малко ликьор по избор
Правят се изключително лесно, не ви е необходим миксер или други подобни уреди. 
Загрейте фурната на 220 градуса. Смесете сухите продукти в една купа, течните в друга и накрая объркайте заедно. Изсипете равномервно във формичките ви за мъфини и сложете да се пекат за 25 минути като веднага щом ги сложите във фурната, намалете температурата на 180 градуса (с вентилатор).

Това е всичко от мен!

До скоро!
Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:
Share:

1 коментар

  1. Здравей Ели :)
    От много години следя канала ти в youtube и се радвам много на креативността ти и ентусиазъма, които проявяваш всеки път.
    Харесвам кулинарния ти канал, защото предлагаш лесни за изпълнение рецепти, които също така са и здравословни и може би най-важното вкусни :)
    Ще се радвам, ако намериш рецепти за десерти, в които няма захар или други глюкозосъдържащи продукти (дано разбираш какво имам предвид :) )
    Целувки
    Иванна

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)