понеделник, 3 февруари 2020 г.

Торта Pavlova

Привет,
 днес реших да пробвам така популярната торта Павлова. Изключително лесна за приготвяне, нежна и ефирна на вид с целувчените си блатове, а пълнежът и декорацията може да бъде с какви ли не плодове! Аз избрах да я направя с горски плодове и сладко от касис, но други комбинации, която също планирам да пробвам са какао,  лимон или нещо по-тропическо и екзотично като манго и маракуя.

Прилагам рецептата по-долу и се надявам да бъде полезна. Ще се радвам да видя и вашите експерименти с торта Павлова.


Необходими продукти: 

150г белтъци на стайна температура
260г захар
щипка сол
2 ч.л. царевично нишесте
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилия (паста или екстракт)
250мл сметана
20г пудра захар
60г сладко от касис
плодове за декорация 




Включете фурната да се загрява на 120 градуса с вентилатор.

За да разбиете добре белтъците ще ви е необходим миксер или кухненски робот.

В чиста, суха купа разбийте белтъците със солта на лека пяна.

Започнете да добавяте по една супена лъжица от захарта докато не остане около половината. Прибавете нишестето, ванилията и сока от лимон и продължете да разбивате белтъците и да добавяте захарта докато не получите плътна и гладка смес и твърди връхчета.

Изсипете сместа върху тава, покрита с хартия за печене и оформете в кръгла форма с помощта на шпатула.

Изключете вентилатора и печете на 120 градуса за 90 минути. След това изключете фурната и оставете тортата да изстине вътре за около два часа или дори цяла нощ. Изключително важно е да не отваряте фурната през този период и докато тортата изстива.

Разбийте сметаната със захарта. По желание можете да добавите сладко от касис или друго по ваш избор или да го изпуснете и да подсладите сметаната допълнително.

Декорирайте с плодове и сервирайте!



И това е! :)

Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:

Instagram
Български YouTube канал


П.П. Имам Инстаграм акаунт изцяло на тема ХРАНА 
и моите кулинарни експерименти :) 
Ще се радвам ако ме последвате и там за да си обменяме идеи и рецепти!
CookingButHow
Share:

5 коментара

  1. Здравей Ели, аз имам по-скоро въпрос. С коя захар се разбиват белтъците и с коя сметаната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 150г белтъци с 260г захар :) Другата (20г пудра) е за сметаната и тя може да се намали или увеличи според личното предпочитание.

      Изтриване
  2. Здравей Ели , може ли царевичното нишесте да бъде заместено с царевично брашно ? Благодаря ! ❤️

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Ели , може ли царевичното нишесте да бъде заместено с царевично брашно ? Благодаря ! ❤️

    ОтговорИзтриване
  4. По какъв начин постигнахме оформянето на белтъчения блат?

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)