петък, 1 май 2020 г.

Тесто за паста и равиоли с рикота и спанак

Има ли човек, който не обича паста? 
НЕ!  :)
Прясната паста, още повече домашно приготвената е в пъти по-вкусна от всяка друга, която можете да си купите в хранителните магазини, така че се надявам чрез тази публикация да успея да ви вдъхновя да я пробвате.
Това определено е процес, който отнема време и усилия, но с малко практика и желание всичко се постига!

Тестото за прясната паста се прави лесно и бързо и ако искате да направите лазаня или някакъв вид спагети или фетучини, това няма да отнеме толкова време, колкото пълнената паста тип равиоли. Затова и аз лично обичам да правя равиолите за по-специални поводи, когато искам да поглезя Майкъл у дома или пък очаквам гости. Или пък съм в настроение - не ни трябват поводи за да се развихрим в кухнята и да си приготвим нещо вкусно! :)


Вчера качих ново видео, където показвам в детайли как приготвям тестото за паста, равиолите, както и още няколко рецепти за салати, идея за коктейл и десерт. Кликнете ТУК за да го гледате:


Тесто за прясна паста

Достатъчно за равиоли за 3-4 души

250г брашно тип 00
Това е високо рафинирано брашно, богато на протеин, което го прави изключително подходящо за приготвяне на паста и пица. Много е важно да използвате специално брашно за паста.

125г яйца - 1 цяло и 3 жълтъка

Препоръчвам да използвате везна и да премерите точното количество, защото размерът на яйцата може да варира. Можете да направите пастата и само с жълтъци.
12г зехтин
5-10г мляко - растително или краве
щипка сол
Препоръчвам да добавяте млякото и зехтина по малко докато месите, в зависимост от нуждата от хидратация на тестото.

Начин на приготвяне:



Извадете яйцата от хладилника поне един или няколко часа преди това за да са на стайна температура, когато дойде време за приготвяне на пастата.
Поставете купчинката брашно върху кухненския плот като заделите малка част от него настрана (около една шеста), в случай, че тестото ви се получи прекалено мокро и лепкаво. По-лесно е да добавите брашно към мокро тесто, отколкото да добавете течност към сухо тесто. Направете кладенец в центъра на купчинката с брашно и изсипете жълтъците, цялото яйце, малко от млякото, зехтина и щипка сол. Можете предварително да разбиете яйцата в купа преди да ги добавите в купчинката с брашно. Започнете да смесвате съставките внимателно с пръсти, като постепенно добавяте по малко от брашното докато не получите гъста, лепкава смес. Месете тестото, докато не получите гладка топка.
Ако тестото е много лепкаво, добавете малко от заделеното брашно. Необходима е известна практика, за да се научите да разпознавате кога тестото е достигнало правилната стегнатост и гладкост. Затова и препоръчвам да не изсипвате всички съставки от самото начало, а да работите по усещане.
След като омесите тестото го завийте в найлонов плик или опаковъчно фолио и го сложете в хладилника за минимум един час, няколко часа или дори до следващия ден за да може глутенът да има време да се отпусне преди да разточването. Ако бързате, можете да го оставите на стайна температура за около половин час.
Когато започнете да разточвате тестото, режете по малко и останалото винаги завивайте обратно във фолио за да не пресъхне. Разточвайте тестото постепенно - от по-ниска към по-висока степен докато не постигнете желаната дебелина.

Разточване

За разточването на пастата ще ви е необходима машина за паста. Потърсих в Гугъл и открих доста сайтове, които предлагат машини за домашна паста и то на добри цени, така че мисля, че лесно ще можете да ги откриете. Аз ползвам приставка за паста към кухненския ми робот.
Не съм пробвала с точилка и не съм сигурна, че ще получите същия резултат. като с машина, но можете да опитате. Ако правите листа за лазаня, спагети или фетучини, според мен няма да е чак такъв проблем ако тестото не е с много равномерна дебелина, но за равиоли е важно то да бъде разточено доста тънко. 

Равиоли


Пълнеж от рикота и спанак


250г рикота
150г пресен спанак
30г настърган пармезан
настърганата кора от 1 лимон
индийско орехче
сол и черен пипер



Допълнително:

1 разбито яйце за намазване
брашно дурум семолина за поръсване за предотвратяване на залепването

Начин на приготвяне:


Сотирайте спанака за 1-2 минути в нагорещен тиган с мъничко зехтин, докато не омекне.
Оставете да изстине и след това изстискайте колкото се може повече течност от него и нарежете на ситно. Смесете всички съставки и изсипете сместа в найлонов плик за шприцоване.

Има много методи за приготвяне на равиоли. Можете да ги нарежете и оформите както намерите за добре. На снимките по-долу ще ги видите в кръгла форма, а пък във видеото ми  ще ги видите и в квадратна форма. И в двата случая се получават еднакво вкусно. :)
Включвам снимки на няколко вида инструменти за изрязване на равиоли, но не е задължително да си купувате специална джаджа, при положение, че можете да ги изрежете с нож и намачкате с вилица отстрани за да запечатате краищата.



Не се притеснявайте ако равиолите ви не се получат перфектно от първия път, на мен също ми отне няколко опита докато не подобря уменията си. 


    

При равиолите е важно да се стремите да поставите плънката в средата и да ги затворите плътно и без балончета от въздух. 
Друг важен трик е да ползвате едрозърнесто дурум семолина брашно за да поръсите повърхността, където разточвате пастата и поставяте равиолите. То наподобява ситен грис и точно заради едрата си текстура, не се абсорбира от пастата и предотвратява залепването.

Варене


Варете пастата в добре подсолена вода. Сложете я в тенджерата едва, когато водата ви заври и я извадете след 3-4 минути или дори малко преди да се свари напълно, за да е "al dente". Довършете готвенето в тигана заедно със соса.

Сервиране


Прясната паста е много вкусна и според мен се комбинира страхотно със семпли сосове като прясно песто, доматен сос или маслен салвия сос със пармезан и лимон (показах го във видеото).

Приятен апетит! :)
Надявам се да съм била полезна и ще се радвам да видя и вашите експерименти с прясна паста!

До скоро!
Ели

Instagram
Български YouTube канал


П.П. Имам Инстаграм акаунт изцяло на тема ХРАНА 
и моите кулинарни експерименти :) 
Ще се радвам ако ме последвате и там за да си обменяме идеи и рецепти!
CookingButHow

Share:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)