сряда, 6 юли 2011 г.

Какво не знаем за гримът и алергиите? Какво да избягваме?


Като цяло – жените, които искат да избегнат вредни вещества в козметиката  трябва да са особено наясно с ароматизаторите и консервантите – две вещества, които са много често срещани в козметичните продукти.

Но какво да правим ако не можем без фон дьо тен и червило?


Ако си мислите: „Аз нямам алергии, затова мога да си купувам каквито и да е гримове” – помислете отново.  Човек винаги може да получи алергия.
Когато говорим за алергии и козметични продукти, винаги става въпрос за ароматизаторите и консервантите.

Парфюм във всичко!
В миналото само 70-годишните жени са имали алергии от парфюми, защото са ги използвали в продължение на много години, но сега хора от всички възрасти, мъже и жени развиват такива алергии. Това е така, защото днес има парфюм във всичко – шампоани, балсами, маски, лосиони, дори тоалетна хартия! Затова идва и един момент, в който тялото ни казва СТОП!

Гримът може да предизвика алергични реакции, но какво по-точно може да ни подразни и в кои продукти?

Сенки
Могат да съдържат лепила, например колофон; Могат да съдържат хром, а в тъмно сините сенки за очи може да се съдържа и кобалт, който може да действа като алерген.

Пудра
Данните сочат, че минералните пудри предизвикват по-малко алергии в сравнение с обикновените пудри.

Молив за очи и очна линия
Ако имате склонност към алергии, изберете молив вместо течна очна линия. Колкото повече вода има в даден продукт, толкова повече консерванти са му необходими.

Спирала
Черният цвят, който често се използва в спиралата и очната линия може да съдържа никел, към който могат да се развият алергии.

Рискът от алергии се увеличава с възрастта. Това е така, защото колкото по-дълго излагаме кожата си на даден продукт, толкова по-голям е рискът да получим реакция от него.

Ето няколко съвета как да избегнем алергиите:

  • ·        Избирайте сухи продукти, защото колкото повече вода има в даден продукт, толкова повече консерванти са му необходими.
  • ·        Ако обичате даден продукт или марка – тогава я сменете! Много хора смятат, че ако са използвали даден продукт или марка в продължение на години, не могат да развият алергия към него. Но всъщност е точно обратното – ако получите алергия от такъв продукт, то е защото тялото Ви се е пренаситило с дадено вещество и вече не може да го търпи. Затова е хубаво от време на време да се използват различни марки, нови продукти.
  • ·        Пазете се от капанът на „Натуралните продукти”. Дори и даден продукт да е органичен, природосъобразен, натурален и т.н. това не означава, че е хипоалергичен. Понякога „натуралните” продукти са по-опасни от химическите – по-силно концентрирани са, а и не се знае от къде са дошли.
  • ·        Ако по принцип сте склонни към алергични реакции, избягвайте да купувате парфюмирани продукти от какъвто и да е вид.
  • ·        Избягвайте да купувате продукти, съдържащи бензилов алкохол, той е особено алергенен ароматизатор. Някои производители го използват и като консервант и пишат на етикета  „без съдържание на парфюм”, но това е грешно.
  • ·        Избягвайте бои – ако прочетете на опаковката CI + други фигури – оставете продукта. (CI означава Colour Index  - индекс на цвета/боята)
  • ·        Избягвайте 15-те консерванти, считани за алергенни:

Kathon

Methyldibromo glutaronitrile


Formaldehyde


Formaldehydfrigørere:


Benzylhemiformal


2-bromo-2-nitropropane-1 ,3-diol


5-bromo-5-nitro-1 ,4-dioxane


Diazolidinyl urea


DMDM hydantoin


Midiazolidinyl urea


Methenamine


Paraformaldehyde


Sodium hydroxymethylglycinate


Quaternium-15
  • ·        Избягвайте 26-те алергенни ароматизиращи вещества от списъкът на ЕС:

A

Alpha isomethyl Ionones 
Amyl cinnamal 
Amylcinnamyl alcohol 
Anisyl alcohol

B

Benzyl alcohol 
Benzyl benzoate 
Benzyl cinnamate 
Benzyl salicylate 
Butylphenyl methylpropional

C

Cinnamal 
Cinnamyl alcohol 
Citral 
Citronellol 
Coumarin

D

d-Limonene

E

Eugenol 
Evernia prunastri (egemos extract) 
Evernia Furfuracea (træmos extract)

F

Farnesol

G

Geraniol

H

Hexyl cinnamal 
Hydroxycitronellal 
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde

In

Isoeugenol

L

Linalool

M


Share:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)