сряда, 9 декември 2020 г.

Пълнозърнести канелени рулца с ябълки и орехи



Привет, след дълго отсъствие се завръщам с тази изкусителна рецепта за канелени рулца, подходяща за студените зимни дни!

Рецептата е за около 16 рулца

Тесто:
280г бяло брашно
250г пълнозърнесто бяло брашно
½ ч.л. сол
200мл топло мляко (краве или растително)
45г прясна мая
2 яйца
1 с.л. мед
100г меко масло на стайна температура
1 ч.л. ванилия (паста, есенция или ванилена захар)

Пълнеж:
150г масло на стайна температура
95г кафява захар
45г бяла захар
2 ч.л. канела
½ ч.л. кардамон
100г настъргани и изстискани ябълки
50г орехи

За намазване и декорация:
1 яйце
20гр орехи
10гр захар


Затоплете млякото за около 30 секунди в микровълновата докато стане хладко на допир, но без да пари. Разчупете маята в него, добавете меда и ванилията и разбъркайте добре. Оставете маята да се разтвори за около 10 минути или докато забележите, че са се оформили балончета и пяна на повърхността.
В отделна купа счупете двете яйца. Сложете маслото, яйцата и сместа с маята в купата на кухненския ви робот и започнете да разбивате с тел като малко по малко добавяте от брашното докато сместа не се сгъсти. (Можете да замесите тестото и на ръка.) Малко преди да добавите последната 1/3 от брашното сменете телта на робота с куката за тесто, добавете последното брашно и продължете да разбивате за още 6-7 минути. На този етап, тестото ще изглежда доста лепкаво, но това не е проблем. Покрийте го и го оставете да втаса на топло място за около час-два.
През това време настържете и изстискайте ябълките много добре. Премерете 100г от изстисканите ябълки. За рецептата използвах една голяма ябълка, но броят може да зависи от големината им.
В голяма купа намачкайте маслото (то трябва да е меко, на стайна температура), захарта, подправките и ябълките.
Нарежете или смелете орехите на малки парченца и заделете в отделна купа.
Изсипете тестото върху набрашнен плод и разточете във формата на голям правоъгълник или квадрат с дебелина около 0,5 см.
Разпределете с ябълковата смес равномерно и поръсете с орехите. Навийте на руло и разрежете на равни парчета. Поставете ги в намаслена тава, покрита с хартия за печене като оставите малко място между тях за втасване.
Покрийте тавите с кърпа и оставете да втасат около половин час.
Междувременно включете фурната да се загрява на 180 градуса с вентилатор.
Разбийте едно яйце за намазване на рулцата. След като втасат добре ги намажете с яйцето и по желание можете да декорирате със ситно смлени орехи и малко захар.
Печете за 25-30 минути във фурна с вентилатор.
След като ги извадите от фурната, по желание можете да ги намажете и с малко мед за приятен гланц и аромат.


Надявам се да съм била полезна с тази рецепта и видео и ще се радвам да видя и вашите експерименти!

До скоро!
Ели


Instagram
Български YouTube канал


П.П. Имам Инстаграм акаунт изцяло на тема ХРАНА 
и моите кулинарни експерименти :) 
Ще се радвам ако ме последвате и там за да си обменяме идеи и рецепти!
CookingButHow

Share:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)