четвъртък, 3 август 2017 г.

Какво е микроблейдинг? Впечатления, цени, снимки

Здравейте скъпи читатели,
днес ще коментираме една сравнително нова и доста актуална козметична процедура - микроблейдинг. Ако ме следвате от известно време знаете, че естествените ми вежди са доста тънички - не само природно, но и прекомерното им скубане още в гимназията допринесе те да спрат да растат и да си останат в това отчайващо състояние. (не повтаряйте грешката ми).
Отне ми повече от година и половина чудене, маене и проучване докато реша да се доверя на някого да татуира нещо полу-перманентно върху лицето ми :о пък и изобщо да се реша да похарча толкова пари за подобна процедура. Дали си заслужава - вижте по-долу...

Microblading - що е то?
Микроблейдингът представлява полу-перманентна процедура за вежди, която наподобява татуирането, само че вместо с машина, се рисува ръчно. Резултатите траят между 1 до 3 години, в зависимост от различните типове кожа и грижите, които се полагат. Въпреки, че е сравнително нова и модерна процедура за момента при нас, тя се практикува от повече от 20 години в Азия.


PhiBrows Microblading

Аз избрах да се доверя на методът “PhiBrows”, който приема името си заради техниката, която се използва за изчисляване формата на веждите според златното сечение (phi 1.618) и морфологията на лицето.
Какво всъщност е PhiBrows
Това е академия, специализирана в обучението на специалисти по микроблейдинг и други козметични процедури. Имат собствени продукти и уреди и съдейки по всичко, което проучих по темата - според мен те са най-добрите в тази категория. Точно затова и избрах да им се доверя. Дамата, при която се подложих на процедурата е датчанка (Diana Hvas) и е master и royal artist за Дания - което е най-високата позиция, която може да се достигне в тази академия.
Ако и вие се интересувате от курс или пък специалист, обучен в тази школа и работещ, с техните висококачествени продукти и уреди, можете да погледнете списъкът с представители по света, който е наличен на сайта им. Виждам, че има и такива за България, както artists, така и master и royal artists.
http://www.phibrows.com/world-map/

Как преминава микроблейдинг процедурата?

Избор на цвят
Пигментът е избран така, че да съответства на естествения цвят на косата или веждите. След оздравяването, цветът може да стане с няколко оттенъка по-светъл, отколкото цвета на естествените косми, а веднага след процедурата и няколко дни след това веждите изглеждат малко по-тъмни.
Пигментът се прилага в повърхностния слой на дермата, като се използват стерилизирани инструменти. Чертае се на ръка, така че линиите да са насочени към растежа на естествените косми и да ги наподобяват и по дебелина. Така се постига най-реалистичен ефект.
Между другото - ако имате много малко естествени косми или пък нямате такива, ръчната техника на микроблейдинг може се комбинира с машината, за да се получат светлосенки, които подобряват обема на веждите. Комбинацията от двете техники се нарича PhiFusion.
Цветът е изключително тъмен през първите 5-7 дни. Няколко дни по-късно или след заздравяването на веждите, цветът губи 40 до 50% от интензивността си. Много е важно да не се шокирате след като се видите с тъмни вежди; в никакъв случай не се опитвайте да премахвате цвета или да чоплите или белите коричката ако ви сърби. Най-добре е да следвате всички инструкции за грижа и промиване и да изчакате седем дни, така че цветът да може да избледнее след заздравяването на кожата.

Инструменти
Лечението се извършва с стерилни инструменти за еднократна употреба (PhiBrush), а пигментите се произвеждат в съответствие с най-високите стандарти (PhiBrows microblading pigments). Инструментът, който се използва съдържа миниатюрни иглички, с които могат да се изрисуват тънки линии, наподобяващи косми. По този начин се получава и много по-натурален вид на веждите в сравнение с традиционния перманентен грим. 

Избор на форма и постигане на симетрия
Доста от вас питаха дали всъщност специалистът се допитва до клиента за формата и цвета на веждите. Нямам впечатления как е в другите клиники, но там където аз се подложих на процедурата изобщо нямах думата що се отнася до форма, дебелина или цвят на веждите. Това за мен е нещо положително, тъй като аз самата не съм специалист и няма как да знам, кое е най-доброто решение за веждите ми, пък и имах пълно доверие на дамата. 
Симетрията се постига чрез мобилното приложение на PhiBrows и се изчислява, докато очите на клиентите са затворени, тъй като по този начин мимическите мускули, които могат да повлияят на симетрията на веждите, се отпускат. Както вече споменах, формата на веждите се определя според златното сечение (phi 1.618) и морфологията на лицето.
След като всичко това бъде внимателно измерено следва поставянето на очертания и самия микроблейдинг.

Както видяхте по-горе, уредът, който се използва съдържа малки игли, които се потапят в туш и с тях се рисува по кожата. Звукът, който се чува е като надраскване, такова е и усещането.
Самото чертаене на косъмчетата, което както вече споменах става на ръка. Ето защо и е изключително важно проучите добре специалитът, на който се доверявате. Нямах възможност да видя какво точно се случва по време на процедурата, но мисля, че след първите разрези в кожата следва втриването на цвета дълбоко в кожата, който се оставя да поседи известно време. Не знам кое следва първо - поставянето на туша или упойката, но така или иначе и двете се случват след рисуването на разрезите върху кожата. Вижте снимките по-долу:
Да, изглеждам много секси! Знам... :)























Боли ли? Има ли упойка?
Болката по време на лечението е относителна. За мен изобщо не бе така плашеща, както си я представях, разбира се имаше зони, където болеше повече от други, особено тези в близост до клепача. Някои хора сравняват болката със скубането на косъмчета, други я усещат по-силна, когато са в цикъл или са нервни или изплашени. Така или иначе - както каза Диана - суетата винаги е по-силна от толерантността ни към болка. :)
Първите разрези се правят без упойка, тъй като до колкото разбрах упойката привлича течност/лимфа към повърхността на кожата, което пък в последствие прави резултатите не така добри. Не съм сигурна дали това е точното обяснение по темата, но това си спомням горе-долу от разговорите ни по време на процедурата.

Зарастване и грижа
Имайте предвид, че 70% от успеха на лечението зависят от грижите след процедурата. Следвайте на съветите на специалистите, защото ако не го направите, може да загубите до 80% от татуировката. Изплакването и нанасянето на крем са задължителни през първата седмица. Първите два дни след процедурата промивах веждите 5 пъти дневно. Тогава се отделя най-много лимфа от тях. Промиването е лесно - използва се памучно тампонче за грим, напоено с хладка вода и малко хипоалергенен лосион за измиване, с който нежно се промиват веждите, след което се промиват още веднъж само с вода, подсушават се и се нанася крем. В това видео ще видите точно как става:

Следващите дни веждите се промиват по 3 пъти на ден, а след около седем дни би трябвало вече да са напълно зарастнали.
След първите дни има период, в който веждите може леко да започнат да сърбят, при мен не беше особено много, но открих, че нанасянето на крем ми помага да не усещам сърбеж и въобще да не докосвам веждите, така че препоръчвам да се мажете редовно.
Първите седем дни - не мокрете веждите и не нанасяйте грим върху тях или в прекалена близост до тях, което пък може да доведе до замърсявания и инфекции. Избягвайте излагане на слънце, потене, сауни или парни бани. След зарастването им също е важно да избягвате излагането на слънце без защитен крем с SPF, както и всякакви видове химически пилинги, солариум, лазер и подобни, които могат да увредят или премахнат пигментите в кожата.
Повече информация как да се грижите за козметичната си татуировка можете да намерите на английски език ТУК:
Веднага след процедурата кожата отстрани на разрезите се зачервява и поне при мен беше леко червена за ден-два след това. Тогава е важно да не се шокирате и да не си помислите, че пигментът е червен или погрешен избор за вашите вежди, тъй като това всъщност е кожата около разрезите.
Веднага след първата процедура - зачервяване около извивката на веждите и леко охлузване на клепача, където ръката е била подпряна по време на рисуването.
Както споменах и по-горе, първите дни, цветът на веждите е доста тъмен - това беше малко странно за мен в началото, но честно казано - в никакъв случай не изглеждаше зле, а просто различно от както бях свикнала да се виждам. Няколко дни по-късно или след заздравяването на веждите, цветът губи от интензивността си, както и формата на линиите става с една идея по-дебела.

Преди и след

Преди
Преди и веднага след първата процедура

Веднага след втората процедура - по-малко зачервяване и охлузване на кожата. 


























Повтаряне и корекция

Процесът на зарастване на веждите е напълно завършен след 28 дни; през този период могат да изчезнат между 10 и 15% от нарисуваните косъмчета. След като се минат от 4 до 6 седмици след първоначалната процедура, може да се направи и корекцията, на местата където пигментът е избледнял.
Защо е необходима повторната процедура?
Имунната система засича пигментите в кожата като чужди тела и затова през първите няколко седмици на възстановяване, тя се опитва да ги отхвърли. Не е възможно да се предвиди къде точно пигментът ще бъде отхвърлен, затова и веждите понякога изглеждат неравни след зарастването им. От там идва и нуждата да се направи повторна процедура за да се получи най-равномерен ефект.

Трайност

Трайността на татуировката зависи от това колко мазна е кожата. Колкото по-мазна, толкова по-кратко трае цветът. Изпотяването и излагането на слънце също намаляват устойчивостта на пигментите.
Средно очакваната трайност е между 10 и 12 месеца, а за мазна кожа - до 6 месеца.
Нормално е да се очакват и 1 - 2 процедури по повтаряне на татуировката, в зависимост от това каква е кожата ви и колко бързо избледняват линиите.

Зарастнали вежди
Много хора сравняват снимките от веднага след процедурата с тези на веждите в напълно зарастнал вид и разбира се тогава се виждат всички изгубени и избледнели линии. Да, би било хубаво ако веждите могат да запазят вида си точно както е след микроблейдинг, но това за съжаление не е възможно - както споменах, имунната ни система се опитва да се отърве от пигментите и да заздрави кожата, затова и на места линиите се губят, а на други не. Освен това, кожата на лицето ни ежедневно е подложена на слънце, пот, грим, козметика, почистване, ексфолиране и т.н. което естествено оказват влияние и малко по малко с времето износват татуировката. Макар, че в зарастнал вид линиите са с една идея по-дебели и замъглени, те пак изглеждат много натурално и за мен са голямо подобрение на вида, в който бяха веждите ми преди процедурата.



Цена
Цената може да варира, в зависимост от това къде и при кого си правите микроблейдинг. Аз избрах да си го направя в Дания, тъй като живея тук и ми е по-удобно, пък и се влюбих в работата на Диана - от всичките и снимки личи какъв професионалист е и колко добре работи. Тук при нея цената на първата процедура е 3500 крони, а всяко повторение е 1000 крони. Така че общо досега за двете процедури платих 4500 крони (около 1200 лв.)
Знам, че в България процедурата е доста по-евтина, но честно казано не открих специалисти, които да ми вдъхват достатъчно доверие, а тези с които опитах да се свържа не ми отговориха.

ЗАПОМНЕТЕ Микроблейдингът си е 100 процента занаят, специалистите работят на ръка и контролират всичко - от дълбочината на разрезите в кожата, до дизайнът и формата на веждите. Затова е хубаво да проучите добре при кого се подлагате на такъв тип процедура, която в крайна сметка ще бъде видима на лицето ви през следващата една година. Прегледайте добре снимките на клиниката, която искате да посетите - обърнете внимание не само на резултатите веднага след процедурата, но и след зарастване.

Заключение
Много съм доволна от моите резултати и изобщо не съжалявам! Въпреки, че в зарастнал вид линиите не са така тънки и прецизни както веднага след процедурата, резултатът пак е изключително натурален на вид. Всички приятели, колеги и дори клиенти са ми казвали колко харесват веждите ми и колко естествено изглеждат. Спомням си, че дори в началото Майкъл се вглеждаше и казваше, че изобщо не може да различи кои косъмчета са истински и кои нарисувани. :) За мен все още е невероятно да се събуждам с вежди и да мога спокойно да излизам без грим без да се притеснявам, че от два метра растояние веждите ми изобщо не се забелязват. Истинско улеснение е и да не отделям толкова време в подчертаването им с грим. Вече имам перфектната форма и очертания, които сега само попълвам тук-там с мъничко молив или сенки и съм готова! Със сигурност бих се подложила на тази процедура отново и отново, защото искам да запазя този вид на веждите ми максимално дълго.

Надявам се тази статия да ви бъде полезна, защото ми отне цяла вечност да я подготвя... хехех 2000 думи... но пък знам, колко е важно за тези от вас, които обмислят дали да се подложат на микроблейдинг процедурата или не.
Гледайте и видеото ми за повече кадри и информация по темата и ми оставете коментар с вашето мнение - правили ли сте си микроблейдинг, ако да - доволни ли сте, ако не - бихте ли пробвали?




Не забравяйте и да ме последвате в социалните медии за да не пропускате нови публикации :)
А знаете ли, че от скоро вече имам и график за качване на клипове? Всяка сряда и събота ще има ново видео, така че не пропускайте да се включвате на линия.


До скоро!
Ели
Share:

Няма коментари

Публикуване на коментар

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)