Добре дошли отново!
Днес ще споделя с
вас рецептата за най-вкусните домашни франзели!
Това са двата
варианта, които приготвям най-често у дома и са абсолютен фаворит на всеки, който ги е пробвал.
Ето и необходимите съставки:
За тестото:
450 грама бяло брашно
50 грама пълнозърнесто брашно по избор
(по желание можете да добавите още 20-30 грама брашно ако тестото ви се струва прекалено лепкаво; зависи от брашното, което изберете да използвате)
400 мл хладка вода
(по желание можете да добавите още 20-30 грама брашно ако тестото ви се струва прекалено лепкаво; зависи от брашното, което изберете да използвате)
400 мл хладка вода
10 грама прясна мая
2 чаени лъжици сол
1 чаена лъжица мед
Пълнеж 1:
15 грама магданоз
50 грама масло
половин или една скилидка чесън
Пълнеж 2:
80 грама маслини
90 грама сушени домати (от напоените в зехтин/олио)
1 скилидка чесън
1 супена лъжица риган
Можете да добавите и малко от олиото от сушените домати
или една чаена лъжичка зехтин за да може
да разпределите сместа по-лесно.
1 яйце за намазване
Както винаги – можете сами да изберете какви брашна да използвате, но аз лично обичам да смесвам бяло с малко пълнозърнесто и това е съотношението което на мен най-много ми харесва.
Бялото брашно прави франзелките пухкави и леки, а пък пълнозърнестото добавя повече вкус и аромат.
Най-напред разтваряме маята в малко хладка вода, като добавяме и малко мед. Тук вместо мед можете да ползвате и захар, но аз лично харесвам аромата на меда.
Разбъркваме добре и оставяме настрана за около десетина минути.
Междувременно смесваме брашната и добавяме сол на вкус и накрая след като маята се е разтворила добре и е набъбнала леко я изсипваме при останалите съставки.
Завийте купата и оставете тестото да втаса за около 2 часа на топло място или поне на стайна температура. Не е проблем да го оставите и за по-дълго време.
Докато тестото си почива следва и приготвянето на плънката.
За плънката с масло ни е необходимо то да е на стайна температура за да може да се смеси добре с останалите съставки. Тук вместо магданоз можете да ползвате копър, мащерка, риган или каквито билки вие предпочитате. Ако не обичате силният аромат на чесън, препоръчвам да намалите количеството на половин скилидка, тъй като за тази франзела той не подлежи на топлинна обработка и следователно е малко по-наситен като вкус.
За плънката със сушени домати просто смесваме всички съставки и оставяме настрана докато не дойде време за разточването на тестото.
След като сте готови с разточването и плънката, поставете франзелките в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с едно разбито яйце за да имат този прекрасен златист вид на коричката.
Ако искате франзелките да станат още по-пухкави и големи, можете да ги оставите да втасат още половин час преди печене, но не е задължително.
Печем ги на предварително загрята на 225 градуса с вентилатор фурна за около 15 минути.
Ето и видео рецептата ми за тях:
Гарантирам, че това ще са най-вкусните франзели и както видяхте във видеото въобще не са трудни за приготвяне! Аз обичам да ги сервирам с топла супа, но можете да ги хапвате с абсолютно всяко ястие. Много се надявам да ги пробвате у дома и да споделите с мен как се е получило.
Ако имате и други идеи за рецепти, които искате да споделя тук или във видео, споделете ги в коментарите.
Това е всичко от мен!
До скоро!
Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:
Ели, нямах търпение да споделиш тази рецепта, още след първия път, в който видях да ги приготвяш. Изглеждат меко казано страхотно! Големи късметлии са хората, които има удоволствието лично да дегустират нещата, които приготвяш:)) Според теб, ако сложим маслото с билките в суровата франзелка и запечем така дали би се получило добре, или умишлено го слагаш, след като вече е изпечена и леко изстинала? Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за милите думи! Можеш да направиш чесновата франзела точно както другата - намазваш плънката върху тестото и навиваш. Така като се изпече пак е вкусна и дори аромата на чесъна не е така наситен. Пробвай и виж как ти харесва най-много. Целувки
ОтговорИзтриванеИзглеждат супер вкусни! :) Би ли казала горе-долу колко вода слагаш на тези пропорции?
ОтговорИзтриване400 мл - редактирах статията, защото изглежда бях забравила да напиша :)
ИзтриванеБлагодаря за страхотните рецепти ! Удоволствие е да гледам видеата ти .От всяко едно мога да науча нещо или пък просто да се порадвам на спокойствието и хармонията ти . Бъди жива и здрава и благословена !
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря Галина, това значи много за мен! Весели празници!
ИзтриванеПривет, Ели
ОтговорИзтриванеПробвах фланелките. Получиха се чудесно от първия път ��. Моят вариант е с повечко плънка от песто,зелени маслини и чесън. Бъди жива и здрава, много щастие и любов ��
Здравей Ели, пробвах първо рецептата за хляба, а сега и тази.Много ми харесаха и двете. Ако имаш такава изпитана рецепта и за баница- давай.
ОтговорИзтриванеСтрахотни рецепти, нямам търпение да ги изпробвам. Благодаря ти,Ели за това, че си така добра да споделяш невероятните рецепти, които изпробвам. Страхотна си и много ме вдъхновява :) *: .
ОтговорИзтриванеЗдравейте, дали може да се приготви рецептата и с квас вместо мая?
ОтговорИзтриване
ОтговорИзтриванеZdrast. Malko sam zakasnial sas Gledaneto na Receptata za Franzelkite no Izglejdat. Syper Shte se Ypitam ga gi Pregotvia Dano se Polyhi. Veseli. Praznici
Здравей,Ели! Ще пробвам рецептата, въпросът ми е, има ли значение от това маята да е прясна или може и просто суха?
ОтговорИзтриване