събота, 6 април 2019 г.

Домашна Pizza - Рецепти за тесто и топинги


Привет приятели, 
днес споделям моите рецепти за домашно приготвена пица. И двамата с Майкъл обожаваме пица, така че съм имала многобройни експерименти докато открия любимите ни комбинации и методи на приготвяне, така че пицата да се получи страхотно. Заснех и някои от експериментите ми във видео, така че сами да видите и да проследите кое действа, кое дава добри резултати и кое не.
В него ви споделям и всичко, което съм научила, както и любимите ми вкусови комбинации:

Ето и рецептите от видеото:


Тесто


За две големи пици като тази от снимката по-горе или четири малки (снимки отдолу), ползвам следното съотношение:
Ако приготвям вечеря само за нас двамата с Майкъл разделям на две.

500 г брашно по избор 
( обичам да смесвам бяло брашно със спелта на горе-долу равни части или 400г бяло и 100г спелта )
7 г суха мая 
325 мл топла вода
половин чаена лъжичка сол
половин чаена лъжичка захар (тук можете да ползвате и мед)
една супена лъжица зехтин
няколко щипки риган (по желание)

Изсипете сухата мая и захарта в топлата вода (в никакъв случай гореща!) и оставете да набъбне за няколко минути. Аз обикновено сипвам и малко зехтин към тази смес и не съм имала проблем с развитието на маята, но вчера получих коментар, че е по-добре да се добавя на по-късен етап след като тестото се замеси - така че вие преценете :)
Смесете сухите съставки с течните и месете за десетина минути или докато получите гладко тесто.
Оставете тестото да втаса някъде на топло или на стайна температура за няколко часа или докато удвои размера си.

Доматен сос


4 домата (средни по размер)
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка захар
сол на вкус
шепа пресен босилек
1-2 супени лъжици зехтин

Задушавам чесънът и нарязаните на кубчета домати в малко зехтин и оставям да врят на слаб огън докато омекнат и се превърнат в сос. Междувременно добавям захар, сол, понякога поръсвам и с малко риган за аромат. Накрая малко преди сосът да стане готов добавям и пресен босилек. Махам от котлона и пасирам до добиване на гладка консистенция.


Песто


Нямам конкретна рецепта за пестото, тъй като винаги го правя на око. Във видеото ще видите колко лесно и бързо става. Ето и какви съставки използвам:
Босилек
Спанак / Кейл
Чесън
Лимон
Сол
Пипер
Пармезан
Кедрови / Слънчогледови ядки
Зехтин

Всичките съставки се пасират заедно в блендера или в кухненския робот.

Топинги


Продуктите, които използвам за любимите ми видове пица:
Доматен сос
Песто
Моцарела 
(предпочитам сухата, настъргана, вместо прясна на топки, която понякога прави пицата по-водниста отгоре)
Маскарпоне
Тиквичка и/или Патладжан 
(ако са гриловани ги добавям върху вече изпечените пици;
друг път слагам и резенчета сурова тиквичка върху пиците преди печене)
Чушка 
Гъби
Червен лук
Маслини
Чери домати
Рукола или микс зелени салати
Пресен босилек
Понякога добавям и сушени домати

Полезни съвети и трикове


1. Ако ползвате каменна плоча за изпичане на пиците, имайте предвид да я загреете на максималната температура поне един час преди да сложите пиците във фурната.
2. Загрейте фурната на макс преди да сложите пиците във фурната.
3. Слагайте само по една пица във фурната - така ще се изпече най-бързо и ще добие златист цвят и хрупкава коричка.
4. Ако фурната ви не пече равномерно, имайте предвид да наглеждате пиците и да ги завъртите ако е необходимо.
5. Не прекалявайте със сосовете или топингите, защото пицата ви ще стане прекалено водниста отгоре.
6. Ако забележите, че моцарелата ви загаря в горещата фурна, пробвайте да я добавите няколко минути преди пицата да стане готова.
7. Не забравяйте да овкусите зеленчуците, когато ги сложите върху пицата, в противен случай може да остане безвкусна. Аз обикновено добавям мъничко сол и риган за аромат.


Това е всичко от мен за днес, надявам се съветите ми да са ви от полза и ако решите да пробвате пиците, непременно ми изпратете снимки или пишете как се е получило. :)
До скоро!
Ели

Share:

1 коментар

  1. Здравей,на каква опция и на колко градуса изпичаш пицата,с вентилатор или без?

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)