понеделник, 16 декември 2019 г.

Датски маслени сладки "Hindbær snitter"

Привет, днес споделям с вас едно традиционно датско сладко изкушение, наречено Hindbær snitter. Това са маслени бисквитки с аромат на ванилия и пълнеж от малиново сладко. Изключително вкусни! А в този си вид, поднесени във формата на сърчица се превръщат в страхотен подарък за любимите хора!

Необходими продукти:


150г масло (на стайна температура)
200г бяло брашно
40г бадемово брашно
3 с.л. вода
Шушулка ванилия
40г пудра захар
1 ч.л. бакпулвер

Пълнеж:
Сладко от малини

Глазура:
200г пудра захар
2 с.л. вода 
или на око докато не получите желаната консистенция
Декорация по избор


Начин на приготвяне:


Разрежете внимателно шушулката ванилия в средата и с помощта на нож, изстържете ароматните семенца и ги сложете в пудрата захар.
Смесете добре пудрата захар с ванилията. Тук по желание можете да използвате и ванилена есенция, захар или паста.
Когато ползвам ванилени шушулки не ги изхвърлям, тъй като са изключително ароматни. С тях можете сами да си направите ванилена захар или да ароматизирате буркан захар.
В голяма купа смесете бялото брашно, бадемовото брашно, захарта, бакпулвера и маслото. Омесете ги добре с помощта на миксер и ако сместа ви се струва суха, добавете водата малко по малко докато не получите гладко тесто.
Увийте тестото и го сложете в хладилник да се охлади за половин-един час.
След като тестото се е охладило го поставете между два листа хартия за печене и разточете.
Тук има няколко начина, по които можете да направите този десерт.

Метод 1:

Разделете тестото на две еднакви части и ги разточете в правоъгълна форма.
Намажете едната част с малиново сладко и поставете втората върху нея. Съединете добре краищата и прободете с вилица тук-там.
Сложете да се пече на предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна за около 10 минути или докато се изпече. Имайте предвид, че в изпечен вид не трябва да придобива много цвят отгоре.
След като десертът се охлади добре, сложете глазурата, декорирайте по желание, след което изрежете краищата и нарежете на правоъгълни или квадратни формички.

Метод 2:

Разточете тестото в правоъгълна форма и сложете да се пече на предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна за около 10 минути или докато се изпече напълно.
След като тестото се изпече го разрежете на две равни части. След като десертът се охлади добре, намажете едната част с малиново сладко и внимателно поставете другата отгоре. Сложете глазурата, декорирайте по желание, след което нарежете на правоъгълни или квадратни формички.

Метод 3:

Разточете тестото и изрежете формички по желание. Ако ви се струва прекалено лепкаво за да изрежете формички от него, добавете малко брашно и разточете. Имайте предвид да изрежете по две формички за всяка бисквита. Изпечете формичките на предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна за около 10 минути. След като се охладят добре ги намажете с малиново сладко и слепете. Намажете ги с глазурата отгоре и декорирайте по желание.

Метод 4:

Разточете тестото в правоъгълна форма и сложете да се пече на предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна за около 10 минути.
След като десертът се охлади добре, изрежете внимателно формички, намажете със сладко и слепете. Намажете ги с глазурата отгоре и декорирайте по желание.


Аз използвах метод 4, но ако искате да си спестите време и да нямате остатъци за изхвърляне, препоръчвам да пробвате някой от другите методи.
Глазурата обикновено я правя на око – слагам доста пудра захар и добавям вода малко по малко докато не получа желаната консистенция. По желание можете да сложите и мъничко ликьор за аромат.


И това е! :)



Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:

Instagram
Български YouTube канал


П.П. Имам и нов Инстаграм акаунт изцяло на тема ХРАНА 
и моите кулинарни експерименти :) 
Ще се радвам ако ме последвате и там за да си обменяме идеи и рецепти!
CookingButHow
Share:

3 коментара

  1. Много хубава рецепта! Мисля да я включа към някой коледен подарък! 😊

    ОтговорИзтриване
  2. Днес ги приготвих и най-вероятно майка ми ще ги изяде без да даде шанс на баща ми да ги опита 😀. Наистина са много вкусни. Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Правя ги толкова много пъти вече, стават приказни! Благодаря за прекрасната вкусна, красива и бърза рецепта!

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)