понеделник, 20 юли 2020 г.

Шоколадови къпкейкове


Привет приятели, днес споделям една много сполучлива рецепта за безумно вкусни шоколадови къпкейкчета с малини и аромат на лайм. Може да звучи като необичайна комбинация, но малинките и цитрусовите нотки балансират наситения вкус на шоколада изключително добре... поне според мен! :)



За мини мъфините:

150g бяло брашно
40g какао
1ч.л. разтворимо кафе
½ ч.л. сода
½ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 яйце
50g разтопено масло
100g захар
1ч.л. ванилия
125g skyr или кисело мляко
40g мляко (аз ползвах овесено)
24 замразени малинки - по една за всеки мъфин

Рецептата е за 24 мини мини мъфина, както ги виждате на снимките и видеото.
Ако имате стандартна форма за мъфини, съветвам да удвоите количествата - мисля, че ще е достатъчно за 12 броя мъфини.

Начин на приготвяне:

Включете фурната да се загрява на 200 градуса.
Разбийте яйцата със захарта докато не получите пухкава смес. Добавете ванилията, млякото, разтопеното масло, киселото мляко и разбийте. По желание можете да добавите и разтворимото кафе или пък да го изпуснете изцяло.
В отделна купа пресейте брашното и какаото, добавете останалите сухи съставки и смесете добре с течните.
Намазнете формата за мъфини и разпределете сместа равномерно. По желание можете да сложете по една замразена малинка във всяка формичка. Ако правите мъфини със стандартна големина, можете да сложите и по 2 или 3 (зависи от големината), но за моите мини формички, една беше достатъчна.
Сложете във фурната за около 12 минути на 200 градуса (с вентилатор). След като мъфините са готови е важно да ги оставите да се охладят напълно преди да ги шприцовате с глазурата.

За глазурата:

75g черен шоколад със 70% 
(ако ползвате шоколад с по-нисък процент какао, намалете количеството на захарта)
25ml мляко (аз ползвах овесено)
125g студено масло
200g пудра захар
кората от един био лайм (може и портокал)

Смесете всички съставки в голяма купа и разбийте с помощта на миксер.
Аз установих, че много харесвам свежестта от кората на лайма заедно с шоколада, така че дори настъргаха кората на два лайма, вместо един, но това разбира се е въпрос на вкус. Ако не обичате лайм, можете просто да пропуснете тази стъпка или пък да го замените с малко портокал. При първият ми опит ползвах черен шоколад със 70% съдържание на какао и глазурата се получи по-тъмна на цвят и много вкусна и балансирана.
При следващият ми опит ползвах млечен шоколад с 54,5% какао и мисля, че се получи по-сладка, от колкото аз бих предпочела, затова ако имате само млечен шоколад у дома, бих препоръчала или да намалите количеството на захарта или да я добавите малко по малко и да опитвате, защото млечния шоколад принципно е доста по-сладък от черния шоколад.
След като направите глазурата е добре да я оставите да се охлади в хладилника за минимум половин-един час. Така ще бъде много по-лесно да я шприцовате върху мъфините. Ако нямате шприц, можете и просто да ги намажете с глазурата.
Декорирайте с шоколадови пръчици, резенчета лайм или каквото ви душа иска... :)

Ето как изглеждаха и първите ми къпкейчета, декорирани със знаменца и шоколадови пръчици:

Надявам се да съм била полезна с тази рецепта и видео и ще се радвам да видя и вашите експерименти!

До скоро!
Ели

Instagram
Български YouTube канал


П.П. Имам Инстаграм акаунт изцяло на тема ХРАНА 
и моите кулинарни експерименти :) 
Ще се радвам ако ме последвате и там за да си обменяме идеи и рецепти!
CookingButHow

Share:

4 коментара

  1. Страхотни рецепти...мммм..
    Ямииии😍😘

    ОтговорИзтриване
  2. Направих го във форма за кекс, стана много вкусно. Изяде се на момента😁 Само че аз сложих 2 яйца и 100мл прясно мляко.

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)