сряда, 18 юли 2018 г.

Провансалски хляб без месене


Здравейте приятели,
днес споделям една рецепта за домашен хляб, за която винаги получавам въпроси щом споделя в социалните мрежи.

Знаете, че аз съм любител на вкусната и лесна за приготвяне храна, така че когато открия и усъвършенствам точно такава рецепта, няма как да не споделя и с вас.
Не си спомням кога последно приготвях домашен хляб, сигурно е било още като дете, когато баба ме учеше да меся с нея. От тогава и някак си ми се е запечатало впечатлението, че питките са нещо сложно, което само бабите и майките умеят да приготвят, затова и честно казано не бях пробвала. Неотдавна обаче попаднах на една рецепта, която ми се стори достатъчно лесна за начинаещ като мен. Ако и вие не се чувствате сигурни в уменията си в кухнята, не се притеснявайте - няма как да сгрешите с тази рецепта, тъй като не се изисква никакво месене, а само няколко лесни стъпки.

Ето и необходимите съставки за нея:


  • 25 gr мая
  • 1, 5 супени лъжици сол за тестото
  • едра сол за поръсване
  • 800 ml вода
  • 1 kg брашно (изцяло бяло или пък примесено със спелта - въпрос на вкус) Във видеото го направих 800 спелта / 200 бяло, но и другите вариации са страшно вкусни.
  • Розмарин / Риган / Мащерка или други подправки по ваш вкус за поръсване
  • Зехтин 

ВИДЕО РЕЦЕПТА


Начин на приготвяне:

Разтворете маята и солта в хладка вода. Добавете 1 кг. брашно по ваш избор и смесете добре докато течността не се абсорбира от брашното. Покрийте с чиста влажна кърпа и оставете да втаса поне 4 часа. Аз обикновено оставям тестото цяла нощ и го пека на сутринта. Не съм пробвала да го оставям само за четири часа, но предполагам, че и това ще е достатъчно.
На следващата сутрин / или пък след четири часа, загрейте фурната на 250 градуса.
Внимателно махнете кърпата и изсипете тестото в тава, покрита с хартия за печене. Не е нужно да го месите или оформяте, просто го пльоснете без да му мислите. :) 
Поръсете с едра сол и подправки по ваш избор и сложете да се пече за 20 мин на 250 градуса с вентилатор.
След 20 минути извадете питката и я намажете със зехтин. Намалете температурата на 220 градуса и я сложете да се пече за още 10 минути докато не придобие златист цвят и хрупкава коричка.

Това е!
Лесно и вкусно!

Това, което аз правя след това е да нарежа хляба на филийки и да ги сложа по 2 в торбички за фризера. Така, когато имам нужда ги вадя и слагам директно в тостера. Идеални са за авокадо тост или пък сервирани със супа.


Надявам се и вие да пробвате рецептата и да ви хареса.
Поздрави и целувки!
Ели

Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:
Share:

12 коментара

  1. Страхотна и лесна рецепта, точно каквато търсих! Благодаря ти, изглежда много вкусно и при първа възможност ще я направя! ❤️

    ОтговорИзтриване
  2. Strahotno Eli!!!Nepremenno ste ja napravja.Obi4am da zamesvam hljab!!!I ste pisa za rezultata!!!Blagodarja ti za receptata

    ОтговорИзтриване
  3. Искам да попитам добре ли ще е ако смесим бялото брашно със пшенинично или не е препоръчително?
    П.С. Страхотна рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  4. Супер видео и рецепта! На всяка цина ще я пробвам. Благодаря ти за идеята!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Уникален хляб! Благодаря ти, Ели, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна рецепта, Ели! Благодарим ти от сърце:-))

    ОтговорИзтриване
  7. Правя го вече 2 седмици и е много вкусен. Искаме още от твой те вкусни рецепти 🤗🎉🎈💓💋❤️ #готвимсели

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусен и лесен хляб наистина. Днес ще го правя за трети път :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда страхотно!Определено ще го приготвя!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей,Ели! Може ли да използвам суха май за приготвянето на хлебчето?

    ОтговорИзтриване
  11. Стана много хубав хляб!След 2 часа и половина вече излизаше от купата. И аз го пльоснах тогава.Той е перфектен.Не знам, топло е - още 2 часа втасване....Колко по- хубав може да стане?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Ели! Спазих стриктно градусите и времето за печене, но хлябът се получи с много препекана коричка, а вътре беше леко лепкав. Не знам, на какво се дължи това.

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)