събота, 22 декември 2012 г.

БРЕКЕТИ | Видове; цени; информация | Впечатления и резултати

Здравейте, в днешната статия искам да поговоря за лечението с брекети, моите впечатления от тях, резултати, преживявания, снимки и въобще цялостна информация по темата, включително и още няколко метода за лечение на криви зъби, цени и т.н. :)

Аз наскоро приключих моето лечение – йейййй най-накрая ми махнаха брекетите, след 2 години и 9 месеца имам чисто нова усмивка, за която съм мечтала цял живот. Страшно много съм щастлива и все още ми е странно да се възприема без брекети, въпреки, че вече минаха около 2 месеца от както ми ги свалиха. :) 
Заснех два клипа с много информация относно брекетите, видове, цени, демонстрация, снимки, мотивация, почистване грижа, полезни съвети и въобще разказ за това как премина лечението при мен, какво ме накара да си сложа брекети и т.н.
По-долу в статията ще намерите линковете за тези два клипа, надявам се цялата тази информация снимки и клипове, които направих да бъдат полезни за всички, които се интересуват и обмислят такова лечение. :)





1. Моята причина и мотивация да си сложа брекети.

Първо – искам да кажа, че брекети може да носи всеки, няма ограничение от възрастта ви – може да сте на 20, на 30, на 50 дори и пак да си сложите брекети, никога не е късно да си оправите усмивката ако има нещо което ви притеснява. Аз имах криви зъби, най-вече горните два предни зъба, единия беше се качил леко върху другия, защото зъбите ми са големи и бяха доста сгъстени, можете да видите някои стари снимки от преди да си сложа брекетите. 


Не съм била най-тежкият случай за лечение, в профил се забелязваха най-много кривите ми зъби иначе не чак толкова, но мен винаги ме е притеснявало и съм имала комплекс малко или много, дори понякога слагах ръка пред устата си, когато се усмихвах, което е жалко наистина и в един момент ми писна, реших че не искам да съм така цял живот, да се гледам в огледалото и да се дразня, да се притеснявам да се усмихна, да съм комплексирана за това постоянно, да си мисля че всички постоянно ме гледат в устата и си мислят колко са ми криви зъбите и т.н. Затова реших да предприема нещо по въпроса, реших че предпочитам да изкарам 1-2-3 години, колкото е необходимо с брекети но после цял живот да имам усмивката за която съм мечтала и да съм щастлива. 

ПОМНЕТЕ, ЧЕ КРИВИТЕ ЗЪБИ СЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ НЕ ПО-МАЛКО ОТ БРЕКЕТИТЕ ИЛИ ШИНИТЕ, И ДОРИ СПОРЕД МЕН ПРАВЯТ ПО-ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЕ В ХОРАТА ОТ КОЛКОТО ТОВА, ЧЕ НОСИТЕ БРЕКЕТИ, КОЕТО ПЪК ВСЪЩНОСТ ЗНАЧИ, ЧЕ СТЕ ИМАЛИ КУРАЖА ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ СТЪПКА КЪМ ТОВА, ДА КОРИГИРАТЕ НЕЩО, КОЕТО НЕ Е НАРЕД, С ЦЕНАТА НА МНОГО ДИСКОМФОРТ, ДОРИ И БОЛКА - ТОВА Е ПРИЧИНА ЗА УВАЖЕНИЕ СПОРЕД МЕН! ТАКА ЧЕ НЯМА ПРИЧИНА ДА СЕ СРАМУВАТЕ ДА НОСИТЕ БРЕКЕТИ - ТОВА ДОРИ Е ПОВОД ЗА ГОРДОСТ! :)

ПОМНЕТЕ - БРЕКЕТИТЕ НЕ ОТНЕМАТ ОТ КРАСОТАТА ВИ, ТАКА ЧЕ НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ ДА СЕ УСМИХВАТЕ ШИРОКО С ТЯХ! :))

Взех решение много импулсивно, наистина странно за мен, защото често ако трябва да взема някакво решение се двоумя супер много, но понякога пък решавам нещо на момента, захващам се и не се отказвам докато не стане. Така стана и с брекетите, бях решила че искам да си оправя зъбите и това е! Започнах да се ровя в интернет, да търся ортодонти, информация и т.н. но истината е, че не намерих много по темата, затова и исках в тази статия и клиповете ми да ви дам колкото се може повече информация. Та в интернет открих и моята ортодонтка и затова и си записах час при нея, преди това обаче ходих при друга ортодонтка, но там още от консултацията и разговорът с нея, начинът по който ме прегледа, говореше ми, просто беше малко груба и не останах с добро впечатление и затова и не продължих с нея. За мен е изключително важно да имам пълно доверие в лекарят ми, да имам добро чувство на спокойствие, че този човек знае какво прави и ще направи всичко както трябва за да мога да получа идеална усмивка и правилно подредени зъби. В крайна сметка лечението си е скъпо и е важно да имате доверие на ортодонта си и да не хвърляте парите си на вятъра! :) Такова бе и впечатлението ми от моята ортодонтка и всички в клиниката въобще, още първоначално видях , че всички от персонала бяха усмихнати, мили, всичко беше много професионално, от отношението, до техниката, работата им и т.н. и наистина така и бяха за всичките 3 години, през които съм била на посещения там - винаги добро, грижливо и професионално обслужване.
Понеже знам, че много от вас ще питат къде всъщност си сложих брекетите ще кажа – сложих ги в клиниката на д-р Стефанова във Варна. (Под статията ще откриете информация за контакс с нея) Това видео/статия по никакъв начин не е спонсорирана, просто изказвам моите лични впечатления от цялото преживяване, а и когато нещо си заслужава - защо да не го кажа, знам, че има хора, които са в търсене на добър ортодонт, които биха сметнали препоръката ми за полезна. :)
Не съм от Варна, но по времето, когато си сложих брекетите пътувах често до там по работа, затова и реших да започна лечение в тази клиника. По принцип съм от Враца, но по времето, когато си сложих брекетите бях студентка в Търново и пътувах често; през последната година, почти се преместих да живея и в Дания, което разбира се не знаех че ще стане когато си сложих брекетите, така че ми се налагаше да пътувам като луда всеки месец-месец и половина от Враца до Варна или от Търново до Варна или от Копенхаген до Варна, така че цялото ми лечение ми излезе много по-скъпо от колкото предполагах, но разбира се човек няма как да знае какво ще му случи 2 - 3 години занапред. Както и да е – аз не съжалявам. :) Радвам се, че персоналът от клиниката винаги ми съдействаше в записването на удобни за мен часове и се съобразяваше с шантавият ми график на пътуване :) често се появявах там с чанти и куфари, бързайки да хвана влак или самолет веднага след прегледа... но какво да се прави... лечението изисква жертви! :)

2. Притеснения и комплекси свързани с носенето на брекети.

За всички, които се притесняват как ще изглеждат с брекети и дали някой ще ви се подиграва или не - искам да ви уверя, че няма причина за това – за 3 години... (2г. и 9 м. ако трябва да бъда точна), през които аз съм носила брекети съм била студентка, била съм на работа, правила съм клипове, които са гледани от хиляди хора в интернет – никой не ми се е подигравал за брекетите. Може би е имало тук-там някой глупав коментар на някое мое видео, но е било едва 0,000000001 процента от всички коментари, които съм получила, но това никога не е било нещо, на което съм обръщала внимание или ме е притеснявало. Много хора - познати и непознати са ме видяли, дали в интернет или на живо, но никой не ми се е подигравал, мисля, че това е нещо характерно само за децата от детската градина и не мисля, че на един интелигентен човек въобще би му направило впечатление или би сметнал това, че някой носи брекети или шини за нещо смешно и т.н.

Когато сме с брекети си мислим, че всички ни гледат в устата и си мислят колко е грозно и т.н. но всъщност не е така, колкото по-комфортно се чувствате вие с тях и не се притеснявате от това, то и другите около вас няма да им прави впечатление. Нормално е някои от нас да се налага да носят брекети, не всички сме се родили с перфектни зъби (не, че някой въобще се ражда със зъби, но знаете какво имам предвид :)))), няма нищо лошо, нито срамно. Мисля, че всеки интелигентен човек осъзнава това и никога не би се подиграл с това нещо, ако има някой който ви се подиграва, то си направете извод, че този човек не ви е приятел и не си заслужава да го допускате около вас – поне аз така смятам. Хората, които са ви приятели и ви обичат и харесват те ще ви харесват и подкрепят и през този период - както и да изглеждате! Това, че носите брекети не ви прави по-малко красиви, напротив, това дори е нещо, което според мен показва, че вие имате куража и волята да предприемете стъпка да промените нещо, което не е наред и което не ви харесва, вместо да се примирявате с проблем, който ви създава комплекси и който потенциално ще ви създаде и много дентални проблеми вбъдеще... Това според мен е достойно за уважение и възхищение – така че горе главата! :)


Някои може би ще се чудят – защо въобще съм се показала пред камерата пред хиляди хора в интернет пространството, където всеки може да ме оплюе и т.н. Ами най-важното, което исках да покажа е, че не е задължително да сме перфектни, няма идеални хора и какво като носим брекети, ами същото е – ако си счупим крак или ръка ще трябва да носим гипс примерно – какво тогава... някои неща са просто НАЛОЖИТЕЛНИ и е ок да се покажем така, недейте да се стремите да сте абсолютно перфектни във всяко отношение – никой не го изисква от вас а и не е здравословно, не е добре за вас... :)

3. Корекцията на зъби е не само естетическа намеса.

Корекцията на зъбите не е само естетичекса намеса, защото в много случаи ако зъбите не се коригират, то в бъдеще може да настъпят проблеми. При мен конкретно ще ви кажа какво беше състоянието – тъй като зъбите ми бяха много сгъстени, така че дори конец почти не можеше да премине на места, следователно те не можеха да се почистват добре, така се получаваха кариеси, които често обхващаха два съседни зъба, точно защото са струпани и не можеше да се почистват добре. Друго, което беше се получило при мен заради кривите зъби бе голямо оголване на венците, бяха се вдигнали прекалено нагоре, което е предпоставка за много други проблеми, които беше въпрос на време преди да се случат, така че корекцията на зъбите не е само естетическа намеса, но и доста наложителна понякога, която ще ни спести много главоболия след време.


3. Промяна във формата на лицето:

При мен освен зъбите се промени и цялото ми лице - преди беше леко пухкаво в бузите, но се оказа, че самата ми форма на лицето, на устните, които бяха леко издадени напред, на брадичката, която се сбръчкваше леко, когато си затварях устата - всичко това беше само и единствено заради сгъстените ми и криви зъби.
След изваждането на зъбите ми и известно време след началото на лечението започна да се забелязва как самото ми лице стана доста по-слабо от преди. Хората около мен си мислеха, че съм отслабнала, но всъшност на килограми съм абсолютно същата както бях преди, а цялата промяна на лицето ми се дължи единствено на коригираната ми усмивка - зъбите, самата кост се е променила и ето че резултатите са видими! :)
Чувала съм, че някои казват, че устните също се променят след носенето на брекетите, но при мен лично не виждам промяна. Видимо е, че преди, когато затварях устата си и предните ми горни зъби бяха доста издадени напред, то следователно и устните ми, когато бяха затворени придобиваха леко "намусен" вид :), а брадичката ми се набръчкваше леко. Но след като зъбите ми се коригираха , то вече можех спокойно да си затворя устата без да ми се набръчква брадичката и устните ми да изглеждат сякаш правя патешкото лице... ххихихи :)))) Всичко изглежда нормално, когато зъбите са си на правилното място! :)

4. Изваждане на зъби.

Цялата промяна на структурата на лицето според мен има и нещо общо с изваждането на зъби. При мен се наложи изваджането на общо 6 зъба! :))) 4 от тях бяха нормални, здрави зъби - четвъртите зъби отгоре и четвъртите отдолу; останалите два бяха мъдреци. 

Тук можете да видите снимка на горните ми зъби от преди брекетите и след тях, отбелязала съм с Х и кои зъби ми бяха извадени за да се направи място за останалите зъби да се наместят. Същите четвърти зъби  ми извадиха и от долната челюст (това са зъбите, които се намират след кучешките, изваждат се точно те, защото изглеждат напълно еднакви с петите зъби - по този начин се получава естествен вид на усмивката без да се личи, че липсват зъби).

Наложи ми се да бъдат извадени и мъдреците, тъй като на рентгеновата снимка се видя, че са израснали напълно във вътрешността на венеца и то в противоположна посока на останалите зъби, което щеше да възпрепятства лечението.  Аз имах само два мъдреца на горната челюст.
Това е примерна снимка от интернет, моите изглеждаха по подобен начин, само, че бяха израснали напълно във венеца и се намираха срещу горните зъби, не срещу долните както е тук.
Източник снимка: http://www.smilesart.com/wisdom-teeth

След като ми казаха, че ще се наложи да се отстранят оперативно четох доста в интернет, че това всъщност е доста често срещано нещо при мъдреците и в 90% от случаите те създават проблеми - израстват по странен начин, на странно място - покрити напълно или частично от венеца или костта, болят, развалят се и т.н. и дори в много държави зъболекарите съветват те да бъдат извадени дори и без да създават проблеми или преди да се е стигнало до там. Много хора вече дори се раждат без мъдреци или пък само с два например както беше при мен - това се дължи на еволюцията ни и факта, че вече нямаме нужда от тях. Смята се, че именно мъдреците са се развили в древността заради нуждата на първобитните хора от здрави дъвкателни зъби, именно заради начинът им на хранене, който е включвал доста сурови, твърди и необработени храни.
За повече информация относно мъдреците, можете да посетите този сайт: http://www.smilesart.com/wisdom-teeth

Не се стряскайте от изваждането на зъбите - НЕ СЕ НАЛАГА ПРИ ВСЕКИ! При мен се наложи, защото зъбите ми бяха доста струпани и нямаше как да се наредят правилно без да се освободи място за това. Това е и целта на изваждането на зъби - освобождаване на място. Самото изживяване не е чак толкова страшно колкото звучи - не боли особено, прави се с упойка и не се усеща болка, след това можете да ви боли леко, но не чак толкова. Важно е само да налагате лед или нещо студено върху бузите си за да не получите оток. Първият ден за няколко часа след изваждането ще кървите леко, но постепенно това ще намалява и на другия ден вече ще е приключило. :) Поне така беше при мен... :)


5. Какво представляват брекетите?

Брекетите могат да са метални или прозрачни пластинки каквито всъщност носих аз, които се залепват с лепило върху всеки отделен зъб. Всички те имат улей в средата през който се поставя тел (дъга), по която трябва да са подредени зъбите. В началото, когато зъбите са криви, тя се огъва по тях, защото самите дъги, които се поставят тогава са по-еластични.

Специфичното при тези дъги е, че те имат свойството памет и постепенно се връщат към фабрично зададената си форма и по този начин местят зъбите със себе си. С напредване на лечението дъгите се сменят всеки месец при посещение на ортодонта и се слагат все по-дебели и по-малко еластични дъги, които местят зъбите.

Към края на лечението, когато се слагат твърди дъги, към тях могат да се прикачват и ластици, които коригират захапката или затварят останалите пространства. Ластиците са малко неудобни в началото, но бързо се свиква с тях. Най-добре е да бъдете изпълнителни и да носите ластиците според указанията на вашия ортодонт, защото в противен случай вие сами ще забавите лечението си. Мен лично ме мотивираше фактът, че сама можех да направя нещо, което да ускори лечението ми, затова и никога не пропусках да си сложа ластиците, дори понякога ги сменях по-често от колкото ми бяха казали, за да бъдат стегнати и да местят зъбите ми по-бързо. :) Наистина имаше ефект! :))

6. Видове брекети. Цени.

- Прозрачни (естетични) брекети:

Моите брекети бяха тип естетични сапфирени брекети, които бяха абсолютно прозрачни и не се оцветяваха от нищо.
Повече информация за тези брекети и други, можете да намерите тук (това е уебсайтът на клиниката, където аз си сложих брекетите) http://ortodont.biz/breketi_types.html

Те са по-скъпи от обикновените метални, естествено защото са прозрачни и не се забелязват толкова, за мен лично си заслужаваше да избера такива и да заплатя допълнително за тях, но това все пак си е лично решение за всеки. Цената на този тип брекети средно може да е между 4000 и 5000 лева. За моите аз платих 4000 лева. Но цената варира най-вече в зависимост от това какъв е вашият случай, в различните градове и ортодонти със сигурност и цените са различни. В клиниката, където ми сложиха брекетите имаше възможност за разсрочено плащане, така че аз при слагане на брекетите платих половината от сумата наведнъж, а останалото на вноски от 500 лева на всеки 3 месеца. Не знам дали този метод на разсрочено плащане се предлага и от други клиники, но си струва да попитате, тъй като сумите за лечение не са малки и рядко човек би могъл да си позволи да плати всичко наведнъж.

- Метални брекети:

Цената на металните брекети както и при всички други варира според индивидуалния случай, както и различните цени в различните градове и клиники, но приблизително може да струват между 2000 и 4000 лева.


- Лингвални (вътрешни) брекети:


 Website for this image/
Тези за които знам и видях листовка в кабинета на моята ортодонтка са този вид брекети, които се залепват от вътрешната страна на зъбите и са абсолютно невидими за околните. Проблемът при тях според мен, а и от това, което съм чувала от момичета, които са носили е, че много трудно се почистват, защото не се вижда добре като са от вътрешната страна на зъбите. Цената им може да е между 9000 и 12000 лева - може да варира според различните градове, доктори, състояние на зъбите и т.н. Това е информация, която имам от клиниката, където ми сложиха моите брекети, попитах за цените и на другите брекети, които предлагат специално за това видео и статия за да мога да съм максимално полезна за вас в случай че се интересувате. :)
Тук можете да прочетете още полезна информация за тези брекети: http://ortodont.biz/breketi_types.html

- Invisalign:

И последният начин за коригиране на зъбите, който ще ви покажа е чрез прозрачни алайнери.
Те представляват прозрачни плаки, които се поставят върху зъбите и се носят постоянно като се свалят само за хранене, пиене на оцветени напитки и миене на зъби. за този тип лечение се изработва серия от алайнери според индивидуалния случай на пациента и всеки от тях се носи определено време след това се заменя със следващ и т.н.
Тези методи не са подходящи за всички пациенти, а само за сравнително малки премествания
Аз носих няколко такива алайнера, тъй като след свалянето на брекетите трябваше да се направи една минимална корекция на предните ми зъби. За да видите как изглеждат, колко струват, как се свалят, поставят и т.н. - гледайте видеото ми, там демонстрирам :)

Цената до колкото знам зависи от това колко стъпки са необходими за преместването на зъбите, така че ако се интересувате от този вид лечение, или от друг вид брекети най-добре е да отидете на консултация при ортодонт, там ще ви помолят да си направите рентгенови снимки на зъбите за да могат да видят как са разположени и да ви кажат какво лечение ще е най-подходящо за вас и колко ще струва, защото както казах – цената се определя индивидуално до голяма степен.

Тук можете да прочетете още полезна информация за този вид лечение: http://ortodont.biz/breketi_types.html



7. Грижа, почистване, поддръжка на брекети.

Почистването на зъбите и брекетите е от изключително значение за лечението, в противен случай рискувате образуването на кариеси, зъбен камък, оцветявания и т.н.

За доброто почистване на зъбите ще са ви необходими:
- Четка за зъби;
- Четка за междузъбни пространства;
- Паста за зъби;
- Конец за зъби (предлагат се специални конци, за брекети, във видеото ги показвам)
- Вода за уста (не е задължително)
- Малка, преносима четка и паста за зъби за чантата ви;

Повече информация относно почистването, как и с какво - гледайте видеото ми. 


8. Боли ли?

Няма как да не отговоря и на този често задаван въпрос - ДА, боли! :)))) Болка има, но не е постоянна, може да се появи най-вече точно след посещението ви при ортодонта, след като той затегне дъгите ви или постави нови - тогава ще ви боли от няколко часа до няколко дни - ден-два-три и след това ще отшуми и през останалата част на месеца няма да имате оплаквания до следващото стягане. Не винаги боли при стягане, при мен най-много болеше в началото на лечението, първите няколко месеца, когато зъбите ми все още бяха доста криви, след това като че не болеше толкова. В крайна сметка дори и самите зъби свикват да са под този постоянен натиск и не го усещате чак толкова, колкото в началото. Болката не е много силна, по-скоро некомфортна, а и както вече казах - с всичко се свиква! :)
Просто няма друг начин зъбите ви да се преместят без да има натиск, болка или дискомфорт - това е единственият начин за съжаление, но в никакъв случай не е болка за умиране и ако сте наистина мотивирани и устремени да промените усмивката си, то нищо или никаква болка няма да ви спре! :)

КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА ДА ГЛЕДАТЕ ВИДЕОТО МИ - ЖИВОТ С БРЕКЕТИ 2 ЧАСТ - ВИДОВЕ, ЦЕНИ, ГРИЖА, ИНФОРМАЦИЯ

Надявам се да съм мотивирала всички вас които се колебаете дали да започнете лечение с брекети – мога да кажа че си заслужава на 100%, може да боли на моменти, да е некомфортно, но фактът че виждате как зъбите ви се местят е просто уникално! :)


Клиниката, където ми сложиха брекетите:
Ортодонтска практика д-р Стефанова
гр. Варна ул. Ал. Рачински № 25 А
Телефон: 052 62 35 82
Работно време: От понеделник до петък от 9.00 до 17.00 часа
уебсайт: http://www.ortodont.biz/



Желая ви успех с вашето лечение! :)
Надявам се статията ми да е била полезна за вас!
Поздрави и целувки,
Ели

Онлайн магазин за козметика

Facebook Страница

YouTube Канал

Twitter: Follow @MakeUpButHow

Instagram:
Instagram
Share:

24 коментара

  1. Сигурна съм че си мотивирала много хора с материала, който си подготвила. Поздравявам те за него и на първо място за резултатите!

    ОтговорИзтриване
  2. Изключително полезна статия си направила, моите поздравления! Ще бъде много полезна за хората, които се нуждаят от тази информация - изчерпателна и много добре поднесена! Честити нови зъбки, но дори и преди промяната си била също толкова лъчезарна и хубава! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, много съм щастлива от резултатите и се надявам чрез статията и клиповете да бъда колкото се може по-информативна и полезна за всички, които се колебаят дали да се подложат на такова лечение, защото е сериозна стъпка, но пък си заслужава! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Мен лично ме мотивира страшно много и вече нямам търпение да ми ги сложат и да минат първите 3 месеца когато се наблюдава първата трансформация на зъбите :) А за публикацията и клиповете който си направила едно огромно БЛАГОДАРЯ за старанието :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много ме мотивира .. Наистина ме беше страх , но след като прочетох тази статия си промених изцяло мнението .. Благодаря ти = )

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна статия! Поздравявам те за идеята да мотивираш хората да направят тази стъпка към красивата усмивка. :) Абсолютно те подкрепям, защото знам от личен опит, че си заслужава!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна статия!! :)) Твърдо съм за,да си сложа вече брекети.На 15 съм и от малка имам криви зъби,но моите са малко по-зле от твоите,бих казала че и преди да си сложиш брекети си имала хубави зъби,красива усмивка.На мен повечето ми зъби са криви и най-вече предните два,но моите са още по-възкачени и гледам много да не се усмихвам.Ужасно е когато се гледам в огледалото.Все си казвам че не ме интересува колко ще е грозно,но после се отказвам защото все си мисля че пак няма да мога да се усмихвам и ще е още по-гадно.Но в името на красотата-както аз казвам,ще ги сложа.Благодаря ти!!! И честито за новите зъби,много си красиваа :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря за прекрасната статия! Мен лично много ме мотивира и преди 4 дни ми поставиха брекети. С гордост си ги нося и много се усмихвам :)

    ОтговорИзтриване
  9. Носих дълго време "скоби" и минах през какви ли не манипулации за изправяне на зъби, но най-голям резултат даде системата Six Month Smiles, вижте тук, http://breketibg.com/ мисля, че Д-р Радева е единствения представител за България.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей! Искам да попитам за допълнителните ластици който наскоро ми сложиха. Те се махат когато ям и се слагат отново през останалото време. Искам да попитам кога трябва да ги сменям тоест всяка сутрин ли трябва да сменям ластика или всяка сутрин и всяка вечер. Благодаря за вниманието!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз съм впечатлен: "Може би е имало тук-там някой глупав коментар на някое мое видео, но е било едва 0,000000001 процента от всички коментари..." Проста сметка показва, че за да има 0,000000001% отрицателни коментари трябва да има поне 1 000 000 000 (един милиард) коментара ИЗОБЩО... За да има 1 млрд. коментара трябва да има минимум 1млрд. посещения. Доколкото знам единственото нещо с над 1млрд. гледания е Gangnam style в YouTube... значи или сте си сбъркали професията или математиката не ви силната страна ;)
    Моля не прибавяйте моя коментар към отрицателните за да не ви падне процента :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей!

    Поздравления за интересната и полезна информация, която си споделила :)

    Въпросът ми е свързан с поддържането на резултата, който си постигнала след сваляне на брекетите. Носи ли ритейнър и за какъв период от време?

    Благодаря!

    Поздрави,
    Светла Димова

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей!

    Поздравления за интересната и полезна информация, която си споделила :)

    Въпросът ми е свързан с поддържането на резултата, който си постигнала след сваляне на брекетите. Носи ли ритейнър и за какъв период от време?

    Благодаря!

    Поздрави,
    Светла Димова

    ОтговорИзтриване
  14. Ели, а какви ритейнъри си сложила след махането на брекетите ще може ли да споделиш?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  15. Какви 12 000 за лингвални брекети???? Аз съм обиколила близо 7клиники, все в различни градове, най-високата цена беше 5000лв. С извинение, но зъболерката ти е адска кожудерка! Представям си и тебе с колко пари е прекарала...

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей,
    може би ти се е налагало да си изправиш зъбите или поради друга причина, НО "преди брекетите" си била в пъти по-красива. Формата на лицето е загубила чара си. Потресена съм от промяната на цялостната визия.

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей,
    може би ти се е налагало да си изправиш зъбите или поради друга причина, НО "преди брекетите" си била в пъти по-красива. Формата на лицето е загубила чара си. Потресена съм от промяната на цялостната визия.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за тази статия, мило момиче! Днес отивам да ми сложат брекети и бях на път почти да се откажа, заради брой причини, както може да се предположи естетически най вече. Благодаря ти от сърце за споделеното! Поздрави, Велислава

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за тази статия, мило момиче! Днес отивам да ми сложат брекети и бях на път почти да се откажа, заради брой причини, както може да се предположи естетически най вече. Благодаря ти от сърце за споделеното! Поздрави, Велислава

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти за тази супер мотивираща статия!След около 1 година на мен също ще ми се наложи да си поставя брекети и преди да прочета тази статия бях скиптично настроена и леко уплашена.Благодаря ти изключително много за съветите!Целувки от Костенец ;*

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, с метална лигатура ли беше? Аз съм от 20 дена със сапфирени брекети, но силиконовите ластичета - лигатура много бързо ми се оцветиха.

    ОтговорИзтриване
  22. Направо си е ужасно, дере по вътрешната част на устните,подпира, не мога да се храня нормално, боли, даже като говорене ми причинява болка. В момента се чувствам като че съм направила огромна грешка. Направо кошмар. Искам да ги махна и като знам колко пари струват, още повече ме боли.

    ОтговорИзтриване
  23. ПОМНЕТЕ, ЧЕ КРИВИТЕ ЗЪБИ СЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ НЕ ПО-МАЛКО ОТ БРЕКЕТИТЕ ИЛИ ШИНИТЕ, И ДОРИ СПОРЕД МЕН ПРАВЯТ ПО-ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЕ В ХОРАТА ОТ КОЛКОТО ТОВА, ЧЕ НОСИТЕ БРЕКЕТИ ...

    Уау, колко безумно твърдение. Хубаво е, вие, пък да запомните, че всеки човек е хубаво да има малко скромност и умение да вижда отсрещния не само заради външния му вид, а личността, която е ... не виждам защо криви зъби трябва да правят лошо впечатление? Те са чар на много хора, това че вие сте имали комплекси и имате някакъв перфектен имидж в главата си, за това как трябва да изглеждате, не значи че всички хора са толкова ограничени и фокусирани върху външната красова.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравйте, искам да попитам някой имал ли е опит с брекетите Six Month Smiles - https://breketi.bg/
    Четох, че изправят зъбите само за 6 месеца. Искам да знам колко успешно е това и заслужава ли си да се инвестира в това?

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)