събота, 5 юли 2014 г.

Контуриране и хайлайт - техники, продукти и четки за нанасяне

Контурирането и осветяването са трикове, които са съществена част от процесът по гримиране на едно лице. Създаването на светлосянка както при изобразителното изкуство, така и при гримирането, служи за да придаде форма и структура в едно лице.

Често, когато нанасяме фон дьо тен върху лицето, ние изравняваме тена и прикриваме недостатъците, но с това обаче правим лицето да изглежда едноизмерно и го лишаваме от неговата цвят и форма. Затова тук на помощ идват контурирането, руж и хайлайтър, които целят да върнат формата и цвета в лицето, за да изглежда то натурално, структурирано и красиво.
Някои хора предпочитат просто да избягват нанасянето на контур, бронзант или руж от страх, че ще нанесат прекалено много и ще заприличат на клоун. Не се притеснявайте да опитате, не е нужно да правите всички стъпки или да наслоявате няколко вида продукти, можете да експериментирате само с малко пудра или коректор за лек и нежен ефект, който дори и за ежедневен грим може да стои много натурално и красиво.
Контурирането може да се нанася по различни начини и на различни места в зависимост от това каква е формата на лицето ви и какъв ефект искате да постигнете. Техниките, които ще видите в моето видео са стандартни и мисля, че биха подхождали на всяко лице. Дори и да не искате тотално да променяте формата на лицето ви, контурирането е чудесен метод за придаване на цялостна структура и естествено изглеждащ вид на лицето, а и мисля, че всеки грим изглежда по-завършен, когато се добави поне малко контуриране и просветляване.

КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА ДА ГЛЕДАТЕ ВИДЕОТО МИ

Основно значение и цел на контурирането и просветляването

Контурирането (contouring) се прави с цел създаване на сянка, там където искаме зоната да потъне; в гримирането се използва за акцентиране на структурата на лицето и създаване на оптически ефект за по-изпито лице с ясно подчертани черти.
Просветляването (хайлайт/highlight) върви ръка за ръка с контурирането, тъй като за да постигнем цялостен ефект с тъмен цвят за създаване на контур, ни е необходим и светъл цвят, който да контрастира и с него да привлечем вниманието и светлината към зоните на лицето, които искаме да изпъкнат.

Методи

Можете да използвате кремообразни, течни или прахообразни продукти за създаването на контур и осветяване, бихте могли и да комбинирате няколко вида продукти. Във видеото ще видите комбинация от всички видове, които изброих, но не е нужно да ги нанасяте наведнъж както аз, просто исках да демонстрирам техниките и какъв ефект създават те по отделно или заедно.

Основни съвети и препоръки

Контуриране:
-Винаги използвайте матирани продукти без блясък или брокат в тях;
-Търсете продукти, които имат студен подтон, кафяви с почти сив, хладен тон, които най-много наподобяват естествено-изглеждаща сянка.
-Ако ползвате бронзираща пудра за контур имайте предвид тя да не е с червеникав или оранжев подтон и цвят, който няма да стои естествено за целите на контуриране.
-Можете да ползвате и прахообразни сенки за контуриране стига цветът да е подходящ за вас.

Просветляване:
-За просветляване можете да ползвате както матирани, така и перлени продукти.
-За просветляване на зоната под очите, издължавайки по горната част на скулите и надолу под очите във формата на триъгълник, най-добър ефект имат коректорите; Изберете такъв в по-светъл тон от този на кожата/фон дьо тен-ът ви - при някои може да е един тон по-светъл, при други два тона, зависи от цвета на кожата, но преди всичко прелейте го добре с останалите цветове на лицето за да няма видими граници.
-Не използвайте перлени хайлайтъри под очите.
-Перлените хайлайтъри се нанасят в горната част на скулите, в средата на носа, над извивката на горната устна, под извивката на веждите и вътрешните ъгълчета на очите - това е по-желание, но създава приятен просветляващ ефект;
-За гримът на очите можете да просветлите и с матирани сенки вместо перлени.
-Ако имате неравна текстура в зоната върху горната част на скулите или там, където искате да нанесете перлен хайлайтър - не го правете, тъй като всеки перлен продукт привлича вниманието и светлината и ще акцентира към тези зони, които имат неравна повърхност. Тогава препоръчително е да ползвате или кремообразен/течен коректор / хайлайтър без блясък или да пропуснете като цяло хайлайтъра докато кожата не възвърне гладката си повърхност.
-Не нанасяйте перлен хайлайтър прекалено отпред върху бузите или където имате разширени пори, тъй като той ще ги акцентира и привлече внимание към тях.
-Можете да ползвате и прахообразни сенки за хайлайт.

Зони за контуриране и хайлайт

Зоните за нанасяне на контур и хайлайт могат да варират според вашето желание и цел коя част на лицето искате да подчертаете и коя не; за различните форми лица има различни техники и места, в които да се разположат цветовете, за да подхождат на самото лице.

Във видеото ви показах някои стандартни зони, които мисля, че с малко подчертаване изглеждат добре на всяко лице.

- Контур под скулите -
прави ги да изглеждат по-изразени и подчертани.

- Контур около челото -
това освен, че прави челото оптически да изглежда по-малко, прави контурирането да изглежда по-завършено и цялостно, тъй като ако лепнете само две тъмни линии под скулите изглежда странно и неестествено, докато когато пренесете от този цвят и върху челото леко до косата, всичко ще изглежда много по-добре - това е и причината аз лично да го правя. :)

- Контур по линията на челюстта и под брадичката -
това не е нещо, което правя често, напротив, но целта му е да направи тази линия по-изразена; ако имате двойна брадичка или лицето ви изглежда малко по-пухкаво, а искате да го направите по-изпито на вид, този трик е подходящ за това.

- Контур под долната устна -
това създава сянка и прави долната устна оптически по-обемна.

- Контур на носа -
двете линии по дължината на носа го правят да изглежда по-прав и по-тънък - разбира се зависи къде ги нанесете, но като цяло това е целта. Ако искате носът ви да изглежда по-къс, добавете от контура и върху върха за да създадете този ефект.

- Контур на клепачите - 
както и при лицето, контурирането се прилага и в грима на очите, нанасянето на тъмен, матиран нюанс в сгъвката на очите я подчертава и придава дълбочина на погледа и форма на окото.

- Просветляване под очите, по дължината на горната част на скулите, под формата на триъгълник -
просветлява зоната, подсилва ефекта на контур под скулите, като ги прави да изглеждат по-повдигнати и изразени; привлича вниманието към очите и центъра на лицето.

- Просветляване в средата на носа
подсилва ефекта на създадената сянка и контур на носа, като оптически го прави да изглежда по-тънък.

- Просветляване над горната устна
това подчертава извивката на устните като оптически ги прави по-обемни и изразени.

- Просветляване на брадичката и между веждите / средата на челото
това отново привлича вниманието към центъра на лицето и изглежда добре като продължение на линията в средата на носа и горната устна.

- Просветляване на очите
нанасянето на светъл цвят - перлен или матиран под извиваката на веждите оптически прави веждите да изглеждат по-повдигнати и подчертани; хайлайт във вътрешните ъгли на очите ги прави да изглеждат по-свежи, отворени и раздалечени.

- Просветляване на зоната около устните
понякога нанасянето на малко светъл коректор от двете страни на устните изглежда добре, тъй като често там при някои дами може да има пигментация и потъмняване на кожата.

Използвани продукти във видеото

Някои предпочитат да използват кремообразни продукти за контуриране и хайлайт, тъй като те изглеждат натурално и се сливат лесно с кожата без да създават "напудрен" вид на лицето.За създаването на сянка използвах коректор от една моя стара палитра с коректори като от нея избрах цвят с няколко тона по-тъмен от този на кожата ми и който не е прекалено топъл като подтон. Консистенцията на тези коректори е доста плътна и не най-лесната за разнасяне, но ако нямате друго под ръка върши работа. Ако не можете да си намерите подобна палитра, не се притеснявайте, всеки коректор или фон дьо тен в по-тъмен цвят би свършил работа.Отново наблягам на цвета - имайте предвид, че за създаването на естествено-изглеждаща сянка ви трябва продукт с по-хладен подтон, но разбира се най-добре тествайте и вижте кой цвят и продукт ви стои и подхожда най-добре.
За светлият продукт под очите и навсякъде по лицето ползвах течен коректор в един тон по-светъл от цвета на кожата ми за да създам просветлен ефект на лицето. Моят любим коректор за тази цел в момента е този:

Ако желаете можете да спрете до тук с изцяло кремообразни/течни продукти върху лицето, особено ако сте със суха кожа, но ако желаете гримът ви да издържа по-дълго е добре да фиксирате гримът ви с пудра. За да направите контурирането и просветляването още по-наситени и подчертани бихте могли да използвате светъл цвят пудра на светлите места и тъмен цвят пудра за контуриране върху тъмните места по лицето. Ако нямате такива продукти можете просто да използвате лек слой безцветна пудра върху цялото лице, която просто да запечати нанесените кремообразни продукти. Във видеото използвах пудрата ми Sexy Mama от The Balm, която е по-скоро безцветна, макар и в опаковката да не изглежда така. Определено ми свърши работа, тъй като въпреки, че не добави допълнителен цвят върху лицето, тя го матира и запази цветът на коректора все така светъл.

За потъмняване на местата, които контурирах с кремообразни продукти използвах пудрата за бронзиране Bahama Mama от The Balm, която макар да се нарича пудра за бронзиране, цветът и е с хладен, почти сив подтон, което я прави идеална и за контуриране.

По желание можете да използвате и перлен хайлайтър върху горната част на скулите, средата на носа и над горната устна за добавяне на блясък, който придава нежно сияние на кожата всеки път, когато светлината се отрази в нея. Можете и да пропуснете тази стъпка ако не искате блясък, тогава просто следвайте стъпките за нанасяне на по-светъл коректор в тези зони и отново ще постигнете лек просветляващ ефект без блясък. Във видеото използвах любим мой хайлайтър - Mary Lou Manizer от The Balm, който придава разкошен светло-златист блясък на лицето, но ако го ползвате имайте предвид да сте внимателни с нанасянето, тъй като той е изключително наситен и силно пигментиран и лесно може да се прекали с него. Ползвайте само малко количество и ще получите прекрасен ефект.

След нанасянето на всички продукти, понякога лицето може да има леко напудрен ефект или гримът да изглежда видим и напластен върху кожата, тогава за да коригирам това обичам да използвам фиксиращ спрей, който освен, че прави гримът да издържа супер дълго върху лицето, той сякаш прави всички продукти върху лицето да се слеят в едно с кожата и да изглеждат много по-натурално без да се наслояват в порите и бръчките, въобще фиксира всичко на едно място. :) Любимите ми спрейове са определено тези на Skindinavia, имам всички и ги редувам, не излизам навън с грим без тях, особено ако знам, че ми предстои цял ден с грим и искам той да не мърда.

Други мои любими продукти за контуриране и хайлайт

Sleek Face Form Light
Sleek Face Form Medium

Палитрите Face Form от Sleek са специално предназначени за контуриране и хайлайт и освен това съдържат и руж/бронзант. Има ги в два цвята - светъл и тъмен. Текстурите са меки, наситени и лесни за преливане и разнасяне.

Новите палитри Bronze Block от Sleek също съдържат няколко цвята продукт за лице и са налични в два варианта - светъл и тъмен. Те съдържат три матирани кафяви цвята в различни тонове подходящи за бронзиране или контуриране + един цвят руж с лек, сатенен завършек. Хубавото е, че можете да ги ползвате както по отделно, така и заедно. Светлата палитра съдържа по-неутрални нюанси, подходящи за контуриране, докато в по-тъмната световете са с леко по-топъл подтон, но пак е възможно да се контурира с нея, пробвах и дори на моята светла кожа се получи. Просто съсредоточих четката в кафявият цвят в ляво до ружа, който има по-неутрален и хладен подтон.
Освен Mary Lou Manizer, който е любим мой хайлайтър, марката The Balm предлага и още един подобен - Cindy Lou Manizer, но не в цвят шампанско, а по-скоро прасковено-розов нюанс. Има и трети подобен - Betty Lou Manizer, който не е типичен светъл хайлайтър, тъй като е в топъл, бронзов нюанс, който е идеален за придаване на бронзов загар на лицето и нежно сияние.

Имам отделни клипове с ревюта за почти всички споменати продукти, можете да ги разгледате ТУК.

Четки за контуриране и хайлайт

За контуриране и хайлайт, любимите ми четки са от Kabuki серията на Sigma - използвам и малките и големите както видяхте във видеото и факта, че са от изкуствен косъм ги прави изключително подходящи за тази цел, тъй като преливат всеки течен, кремообразен продукт до съвършенство и не абсорбират от продуктите. Предлагат се в отделни комплекти само с малките четки, само с големите или пък в един общ от малки и големи. 


За контуриране и хайлайт с прахообразни продукти, любими и много подходящи четки за тази цел са тези със скосена или заострена форма, тъй като пасват идеално към извивките на лицето и скулите най-вече, въобще местата за нанасяне на контур и хайлайт.





И това е всичко от мен по тази тема, може и да съм пропуснала нещо, тъй като темата е доста обширна, но все пак се надявам да съм била полезна за вас с моите съвети и препоръки.
Преди всичко ви съветвам да пробвате сами техники и продукти, тъй като това е единственият начин да разберете дали на вас ще ви подхождат и стоят добре, тъй като в крайна сметка всички сме различни и няма гаранция, че ако един продукт/техника действа при мен, ще действа по еднакъв начин и при всички останали. :)

Това е от мен засега, ще се видим скоро! :)
Ели

Онлайн магазин за козметика

Facebook Страница

YouTube Канал

Share:

5 коментара

  1. Много информативно! Благодаря (:

    ОтговорИзтриване
  2. Ели страхотна статия и видео.До сега не сам пробвала тези неща,но сега със сигурност ще ги използвам,хубаво е,че има човек който ни учи и се грижи за красотата. Благодаря ти за всички видео уроци много са полезни,продължавай все така и ти пожелавам много успехи,както в професионален така и в личен план.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Ели! Отново адмирации към труда и таланта ти! Най-хубавото от всичко е, че си личи, че правиш всичко с много любов и желание! Успех във всичко, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Много добра и информативна публикация!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, когато се ползват коректори от палитра, след това нанася ли се фон дьо тен отгоре на цялото лице? Или само пудра за фиксиране?

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)