сряда, 23 януари 2019 г.

Пътешествие до вълшебните Малдиви

Добре дошли на най-красивото местенце на света - Малдивите! 
Това е субективно твърдение, но за да ви убедя, ще оставя снимките и кадрите от видеото да говорят сами за себе си!
Малдивите са страхотно място за почивка – ежегодно ги посещават около 600 000 туристи. Прекрасният тропически климат с температури между 24 и 33 °C през цялата година, кристално чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и изключително интересния и богат подводен свят правят това място специално и примамливо за много любители на пътешествията.
Почивката на Малдивите ще ви зареди с мечтаните спокойствие и релакс, ще ви пренесе в един вълшебен и съвършен свят, истинско бягство от рутината на ежедневието.



Обща информация



Малдивите са островна държава и се състоят от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра. Това прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света.
Те са и най-малката азиатска държава и по население, и по територия. Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м.
Бивайки най-ниската страна в света, божествените Малдиви са застрашени от изчезване поради глобалното затопляне.
За последните 100 години нивото на океана в този район се е издигнало с цели 20 сантиметра. , а някои стряскащи прогнози показват, че има вероятност около 2050 година островите да бъдат погълнати от океана и да изчезнат напълно.
Тъй като островите са толкова ниско разположени, те са изложени на риск от наводняване от повишаването на морското равнище, причинено от топенето на полярните ледени шапки.
Повишаването на морското равнище кара водата да погълне пясъка частичка по частичка, като по този начин прави плажовете на Малдивите по-малки.
Това и беше една от причините да изберем тази дестинация и да се докоснем до това райско кътче докато е все още тук… колкото и тъжно да звучи. :(


Планиране на почивка



Малдивите бяха едно от местата, които най-много мечтаехме да посетим, но всеки път, когато разглеждах цените оставах разочарована колко скъпо е всичко.
Ако сте хвърлили око на някоя конкретна дестинация, съветвам ви да не избързвате - разглеждайте различни сайтове, сравнявайте цените, изчакайте и вижте дали ще се променят преди да вземете решение. Това направихме и ние в случая. Изчакахме докато не се появи супер намалена оферта за почивка, която наистина си заслужаваше.
И така през октомври се появи въпросната оферта от един сайт, за който съм абонирана -  secretescapes.
Това е сайт, който предлага селекция от луксозни екскурзии на намалени цени. Може би не намалени, а дори най-ниските... на сайта пише, че дават гаранция и проверяват всяка оферта в интернет за да се уверят, че тяхната цена е най-ниска.
До колкото видях, този сайт има няколко версии - английска secretescapes.com, датска secretescapes.dk (от която ние поръчахме) и немска secretescapes.de. За други не съм търсила, може и да има, но мисля, че всеки може да поръча и от английския сайт. 
За да разгледате активните промоции, трябва да имате регистрация в сайта.
Поръчвали сме два пъти от тях (датската версия по-точно) и мога да потвърдя, че са изключително надеждни. Първата ни почивка от тях беше пътуването ни до Майорка миналата година - беше all inclusive с включена кола под наем и абсолютно всичко беше на ниво. Вижте видеото от пътуването ни ТУК.
Пробвала съм да проверя цените им неколкократно и наистина са най-ниските за конкретния период/услуга. Това направих и преди да поръчаме почивката до Малдивите.




Цени


Спомням си, че почивката беше намалена на -60% или нещо подобно и включваше 7 нощувки в Sunset Beach Villa, all inclusive - храна и напитки, романтична вечеря за двама на плажа, разходка с лодка и кредит от $200 за 50-минутен масаж за двама. Всичко това за общо DKK 8568 / BGN 2244.
Пакетът не включваше самолетни билети, трансфер от летището с хидроплан, както и туристическа такса от $6 / BGN 10, 33 на ден, на човек. (Общо за двама души за 7 нощувки - $84 / BGN 144, 57)
В офертата на secretescapes пишеше, че трансферът с хидроплан струва $300 / BGN 516, 33 на човек за отиване и връщане и се заплаща на място в хотела. (Общо за двамата - $600 / BGN 1032,66 )
* Между другото, когато изпратих имейл до рецепцията на хотела за да запазя пътуването с хидроплан ги попитах колко ще струва, те ми отговориха $375 вместо $300, както пишеше на сайта на secretescapes. След което веднага се свързах с тях и в рамките на няколко часа проблемът беше разрешен и в крайна сметка платихме точно, колкото беше написано на сайта и в офертата ни - $300 на човек. Затова и смятам, че secretescapes са доста надеждни и обслужването им е на много добро ниво.
Самолетните билети от Копенхаген до Мале и обратно запазихме сами и излязоха DKK 10816 / BGN 2832, 89.

Ето и всичко общо:
Пакет екскурзия - престой и храна: BGN 2244
Туристическа такса: BGN 144, 57
Самолетни билети: BGN 2832, 89
Трансфер с хидроплан: BGN 1032,66
Общо: BGN 6254, 12


Самолетни билети



   
Трудно е да се открият кой знае колко евтини билети до подобна далечна дестинация. За съжаление това си остава един от най-големите разходи по почивката. За пътуването ни от Копенхаген до Мале избрахме Qatar Airways, като цената включваше и храна на борда. Имахме прекачване в Доха, Катар. Пътували сме многократно с Qatar Airways и обслужаването винаги е на ниво.

Copenhagen - Doha - 6 часа и 5 минути полет
около 2 часа престой
Doha - Male - 4 часа и 50 минути полет
Male - остров Meedhupparu с хидроплан - 45 минути

На отиване полетът ни от Копенхаген закъсня с почти 4 часа, заради което изпуснахме и останалите два полета. От Qatar Airways се погрижиха за нас и предоставиха ваучери за храна и напитки на летището, а веднага след кацането ни в Доха бяхме пренасочени към нов полет за Мале. Проблемът беше след пристигането ни в Мале. Бяхме изпуснали полетът ни с хидроплан, заради което се наложи да изчакаме няколко часа до следващия полет за остров Meedhupparu. Заради цялото това забавяне изпуснахме голяма част от ден 1 (рожденият ми ден) от ваканцията ни и вместо сутринта към 9, пристигнахме чак вечерта.
След почивката ни реших да кандидатствам за компенсация, но от Qatar Airways се извиниха любезно и отхвърлиха молбата ми. След което реших да пробвам една от тези компании, които се заемат с документацията и делото срещу авиокомпанията. Комисионната им е доста висока - (прочетете общите условия преди да кандидатствате), но на този етап ако нещо се случи ще е по-добре от нищо. Все още чакам отговор, но имам потвърждение от тях, че ще бъде изплатено някакво обезщетение или поне на половина... Ще видим. 
Така или иначе, споделям го, защото е важно да знаем какви са правата ни в подобни ситуации.




Когато разглеждахме офертата за почивката и видяхме цените за полет с хидроплан си спомням, че бяхме доста озадачени защо излиза толкова скъпо за подобно кратко пътуване. След разговор с приятели, които са били на Малдивите, всички бяха единодушни, че това преживяване не е за изпускане и е част от цялото приключение.

Image by Transmaldivian Airways



Разглеждайки картата, остров Meedhupparu изглежда доста отдалечен от столицата Мале, затова и не съм сигурна колко време би отнело ако се пътува с друг вид транспорт (и дали въобще има такъв вариант). С хидроплан пътуването отнема 40-45 минути.
За да запазим полет с хидроплан беше необходимо да се свържем директно с рецепцията на хотела и да им изпратим самолетните ни билети. Отговорът беше много неясен:

"Dear Madam,
Thank you for the attached flight details and we are pleased to arrange the transfer accordingly
Please be kind enough to proceed to counter no E2 once you landed."


Не получихме никакво писмено потвърждение или билети, пътувахме с надеждата, че ще открием някой на този изход Е2, който да ни упъти. :)
В крайна сметка нямаше никакъв проблем, всички бяха много любезни и отзивчиви и ни помогнаха да се придвижим до крайната ни дестинация.
Както споменах и във видеото, цената за полета включва и трансфер с бус от летището в Мале до летището с хидропланите, както и достъп до малък салон с включени снакс и напитки.
Полетът определено си заслужаваше, защото освен че беше приключение сам по себе си, разкри и наистина приказна картина – разкошни малки островчета, пръснати из безкрайното тъмносиньо на Индийския океан. Спираща дъха гледка и емоция!


 

 Хотел


Отседнахме на остров Meedhupparu в хотел Adaaran Select Meedhupparu.
След кацането на острова не можех да повярвам на очите си – ярко тюркоазено синя вода, толкова кристално чиста, че да видиш цветните рибки и корали в нея… Тотален шок!

С кацането ни посрещнаха с коктейли, цветя и специално отношение, приветливата топла обстановка и усмихнатите хора веднага правят впечатление и допринасят за страхотната атмосфера.

Малдивските острови са любима дестинации за меден месец на много двойки, които избират да отпразнуват любовта си там и напълно разбираемо. При такава обстановка, спокойствие няма как да не си припомните защо сте се влюбили един в друг.
Ние обаче пътувахме по случай моят 30-ти рожден ден и той определено се превърна в незабравимо преживяване, не само заради прекрасната атмосфера и място, но и заради това че бях заедно с най-любимият ми човек, който обичам безкрайно.



Имаше само едно-две места с интернет на острова (ресторантите и кафенетата), така че това беше и един страхотен детокс за нас. Когато сме в стаята сме само двамата и наистина заедно!
Мисля, че всеки има нужда от това поне за малко – да избягаме, да се обградим с малко тишина, да се отървем от шума и всичко около нас, което ни разсейва, да се доближим отново до половинката си, да преоткрием любовта си, връзката си или самите себе си.
Това пътуване и за двама ни беше точно това – може би най-хубавата ни почивка заедно точно заради спокойствието и времето прекарано заедно без тревоги, без планове. 



Първоначално, когато планирахме почивката се притеснявахме, че може да ни стане скучно на подобен малък и изолиран остров, затова и се запасихме с доста книги и списания. Истината обаче е че изобщо не ни беше скучно, напротив – имаше доста развлечения на острова, за които даже не ни остана време - забавления и игри в баровете вечер, караоке, тенис игрище, фитнес зала, възможности за гмуркане и други водни спортове, тенис на маса, най-различни спа процедури, романтични вечери или пътувания до съседни острови.

Най-важният съвет, който мога да ви дам ако планирате почивка на Малдивите е да запазите all inclusive почивка. Ние останахме изключително доволни, че всичко беше организирано и предплатено и освен заплащането за трансфер с хидроплан и туристическата такса, не се е налагало дори да носим кредитна карта с нас из хотела.

Имахме почти постоянен достъп до страхотна храна и напитки, в пакета ни имаше и посещение в спа центъра, разходка с лодка на залез слънце, романтична вечеря за двама и т.н.
При пътуването ни и в двете посоки се засякохме с датска двойка, които споделиха, че храната им е излязла изключително скъпо и съжаляват, че не са си запазили all inclusive предварително. Напълно разбираемо – имайте предвид, че се намирате на изолиран остров и повярвайте цените са доста завишени точно заради това.




Ние отседнахме в симпатична къщичка на плажа и въпреки, че не беше супер луксозна, останахме изключително доволни от условията. На такава почивка прекарвате повечето време навън така или иначе, така че за нас лично не си заслужаваше да платим тройно или четворно за вила във водата. (въпреки, че изглеждат УНИКАЛНО :))




Независимо къде ще отседнете, красотата на Малдивите ще ви заплени и пренесе в един друг свят. Емоцията и усещането трудно се описват с думи, мога само да ви препоръчам и пожелая и вие да имате възможност да се докоснете до този рай!

Видео




Надявам се да съм успяла да ви пренеса малко от топлината и емоцията на това райско кътче. Постарах се да опиша всички цени, информация и подробности около почивката ни като се надявам да бъдат полезни за всички, които планират екскурзия до Малдивите. В случай, че съм пропуснала нещо, не се колебайте да ми оставите коментар.
Това е всичко от мен за днес, до скоро!

Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:

Share:

13 коментара

  1. Страхотни снимки, наистина изглежда като късче от Рая.

    Споменаваш за барове, водни спортове и други забавления, те от хотела ли бяха организирани или за тях се плаща допълнително и те как са като цени? Не че скоро ще отидем до там, може би като се пенсионираме :)

    П.П. Шрифта на сайта е доста дребен при мен, само аз ли имам такъв проблем или е от темата и дали може да го бутнеш малко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Краси, офертата за нас включваше 7 нощувки в Sunset Beach Villa, all inclusive - храна и напитки, романтична вечеря за двама на плажа, разходка с лодка и кредит от $200 за 50-минутен масаж за двама. Другите забавления като водни спортове, различни спа процедури или екскурзии до други острови се заплащат допълнително. Фитнес център, игрищата, баровете и ресторантите бяха отворени за всички гости и безплатни.

      Изтриване
  2. Mnogo hubava statia, opredeleno pomaga v re6enieto ako 4ovek iska da napravi takava po4ivka.
    Super!

    ОтговорИзтриване
  3. Eli strahotna si az mnogo te haresvam i si super zabavna i mila i videata ti sa razkoshni i me karat da se otpusna i da se chuvstvam dobre,naistina ima prekrasni zubi

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна информация Ели !! Между другото Tütkische Airlines изплаща цялата цена на билета в такъв случай като вашия без никакви проблеми ! Случвало ми се е да няма място в самолета , въпреки че имам резервация и се наложи да пътувам с 2 часа закъснение , след което веднага на летището ми беше изплатена пълната сума на билета ! Само като инфо , за правата ни като пътуващи :)

    ОтговорИзтриване
  5. На мен ми е любопитно, сред тази природа с буйна растителност има ли проблем с насекоми и особено нощно време (комари или някакви други пълзящи и летящи)? Ако да - предупредени ли бяхте и какви мерки сте предприемали (особено ако има опасни)? Казваш, че малките акули около брега са безобидни - те по брега, където плуват туристите ли се "разхождат"?! Били ли сте информирани за други животинки, за които да внимавате, когато сте във водата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, нямахме проблем, дори не съм обърнала внимание да има някакви насекоми, а принципно много се страхувам. :))) Не ни предупредиха за нищо опасно, аз самата потърсих информация в интернет за акулите, защото има много от тях и плуват точно до брега. Не са опасни, понякога се доближават ако не мърдаш, но обикновено се страхуват и бягат от хората. Другите морски обитатели, които може да са опасни се срещат малко по-навътре и при гмуркане, до колко си спомням, че прочетох.

      Изтриване
  6. Много благодаря за подробната информация! 💋 Започвам да гледам оферти и дано имаме късмет и ние да видим тази красота☺️🌞💖💖💖💖💖💖💖

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Ели, колко по-рано си запазихте почивката и много опции за избор ли имахте 🌊 🍹 ☀

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)