петък, 28 юни 2019 г.

Шоколадова торта с цифри


Здравейте,
днес споделям рецептата за тортата за рождения ден на Майкъл.
Както видяхте с последните ми две видеа, най-напред започнах с една торта единичка за да се упражня и тествам как ще се получи всичко преди рождения ден, за който бях планирала двойно по-голяма торта под формата на 34.


Отдавна исках да пробвам такъв вид торта, а и знаейки, че Майкъл обожава шоколад, бях сигурна, че трябва да бъде изцяло шоколадова и на два етажа, така че да стигне за около 30+ души.

Рецептата е за тази двуцифрена торта на два етажа:



Шоколадови блатове:

8 яйца
800г захар
480г масло
160г какао
800г бяло брашно
600 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка сол
4 чаени лъжички бакпулвер
2 чаени лъжички ванилия / ванилена захар
***
100мл сок от прясно изцеден портокал (1-2 портокала)
за намазване на блатовете след като се изпекат 

Подгответе съставките предварително, така че всички да са на стайна температура.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
Разбийте мекото масло заедно със захарта и ванилията докато станат меки и пухкави. Добавете яйцата едно по едно докато разбивате с миксера. В отделна купа пресейте брашното, какото и бакпулвера, добавете солта и смесете добре. Прибавете сухите съставки към течните и добавете млякото малко по малко докато бъркате.
Препоръчвам да използвате кухненска везна за да разделите сместа развномерно на четири части.
Тъй като имах само две тави на разположение, аз избрах да направя сместа на два пъти. Разделих съставките на две и сложих първите два блата да се пекат и междувременно се захванах с направата на сместа за вторите два блата.
Блатовете се пекат на 180 градуса с вентилатор между 18 и 22 минути. Пекох и двата едновременно, като по средата ги извадих и им размених местата, така че да се изпекат равномерно.
Първата торта, която направих като тест бе с изцяло шоколадов крем и останах с впечатлението, че е малко тежка, затова за втората избрах да намаля количеството крем на половина и да го комбинирам с още един крем с новият ми розов (ruby) шоколад. Тук по желание можете да направите някакъв сметанов крем с плодове в него - нещо по-леко и свежо на вкус, което да балансира многото шоколад.
Тъй като първата торта ми се стори малко сухичка - може би защото я опитах едва след като престоя 24 часа в хладилник... За втората с майката на Майкъл решихме да използваме малко портокалов сок за долния блат. Вкусът му не се усеща по никакъв начин, но тортата става по-сочна. След като изрежете цифрите и ги поставите на подноса, на който ще сервирате тортата, направете малки дупчици върху блатовете с помощта на вилица, след което леко намажете с портокалов сок. Преминете към декориране с крем и плодове по избор и поставете вторият пласт блатове отгоре.
Ако не очаквате толкова много гости, бихте могли да направите едноцифрена торта на един пласт, в този случай ще бъде необходимо да разделите съставките от рецептата на 4; за двуцифрена торта на един пласт - разделете на 2.




Шоколадов крем:


180г черен шоколад
225г масло
230г пудра захар
1,5 чаени лъжички ванилия / ванилена захар
150мл сметана

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да изстине леко. Междувременно разбийте маслото (важно е да е на стайна температура) със захарта и ванилията докато сместа стане лека и пухкава. Добавете сметаната малко по малко докато разбивате с миксера, а накрая прибавете и шоколада. Оставете крема да се охлади докато дойде време за декорирането на тортата. Важно е да не е на прекалено студено, защото тогава става труден за шприцоване, както и не на прекалено топло, за да не се разтопи... :) Сложно - знам! Първата ми торта (от снимката), която правих у дома се получи супер - изглежда улучих температурата и розичките бяха перфектни! Докато втората беше по-сложна, защото хладилника, в който сложих крема беше по-студен и някак си розичките не се получиха много добре... Не се притеснявайте ако и при вас се получи така, защото можете да покриете всяка грозна розичка с плод или бонбон ;) това направих и аз!
АКО ПРАВИТЕ ТОРТАТА САМО С ШОКОЛАДОВ КРЕМ - УДВОЕТЕ КОЛИЧЕСТВОТО НА СЪСТАВКИТЕ.

Розов (ruby) шоколадов крем:


300г (ruby) розов шоколад
225мл сметана

За този крем просто затоплете сметаната на слаб огън и я свалете от котлона малко преди да достигне точката на кипене. Изсипете шоколада в нея и разбъркайте докато не се разстопи напълно. Покрийите с фолио като го допрете до крема за да не се образува конденз.
Охладете добре за няколко часа и преди да ползвате крема го разбийте с миксер докато не добие пухкава консистенция.
Когато правих първата торта ползвах двойно повече шоколадов крем и ми остана голямо количество, което се наложи да замразя. Затова и за втората двойна торта реших да намаля количеството на половина и заедно с другия крем бих казала, че всичко беше по мярка. Използвах кремовете до край, но имайте предвид, че между двата блата сложих и доста плодове и не чак толкова много крем за да може тортата да бъде по-свежа и лека.
Ако предпочитате по-обилно количество крем, можете да увеличите количествата. :)

За декориране:


Пресни плодове по избор
Бонбони тофифи; m&m или други
Можете да ползвате дори цветя или каквото вие прецените :)

За декорацията не си спомням колко плодове използвах; помня само, че за двуцифрената торта отдоха две опаковки бонбони тофифи - тоест по една опаковка за всяка цифра.

       


Начин на приготвяне & съвети

1. Подгответе сместа за блатовете.
2. Изпечете блатовете. Можете да ползвате една или две тави по желание. Размерът на моите тави е 30х40 см. Можете да изпечете блатовете вечерта преди партито. Това, което аз направих за рождения ден е следното: вместо да слагам блатовете в хладилник и да рискувам да станат сухи, реших да ги покрия с кърпа и да ги оставя в кухнята на стайна температура до следващата сутрин, когато декорирах тортата.
3. Докато блатовете се охлаждат, направете крема/овете и ги оставете да се охладят.
4. Нарисувайте/принтирайте цифрите или формата, която сте избрали за тортата върху хартия.
За тортата единичка, която виждате по-горе, сама нарисувах формата върху хартия за печене, докато за тортата за рождения ден на Майкъл, баща му ми принтира 3 и 4 на хартия формат А5.
5. Изрежете цифрите и ги поставете върху блатовете; забийте клечки за зъби върху хартията и блата, така че да не се местят докато изрязвате.
6. Изрежете цифрите от блата и деликатно преместете върху подноса, върху който ще сервирате тортата. Почистете падналите трохички.
7. Направете малки дупчици върху долните блатове и намажете с портокалов сок.
8. Гарнирайте с крем и плодове по избор. 
9. Изрежете следващите два блата и деликатно поставете отгоре.
10. Гарнирайте с крем, плодове или бонбони по избор. Тук е най-важно как ще направите розичките, защото само тук ще се забелязва от всички, но дори и да не се получат много красиви, винаги можете да ги покриете с плод или бонбон. :)
11. Сервирайте и се насладете на усърдната ви работа! :)


ВИДЕО ЗА ТАЗИ РЕЦЕПТА 



Това е всичко от мен за днес, надявам се рецептата и видеото ми да са ви от полза и ако решите да пробвате тортата, непременно ми изпратете снимки или пишете как се е получило. :)

До скоро!
Ели

Последвайте ме и в другите ми социални мрежи:

Instagram
П.П. Имам и нов Инстаграм акаунт изцяло на тема ХРАНА 
и моите кулинарни експерименти :) 
Ще се радвам ако ме последвате и там за да си обменяме идеи и рецепти!
CookingButHow

  


Share:

6 коментара

  1. Чудесна е! А вниманието, което влагаш, за да зарадваш любим човек, е вдъхновяващо и заразително! Ще направя тортата, когато имам време, за специален човек и неговия специален повод и ще пратя снимки на резултата.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е! Определено ще я пробвам! Имам само един въпрос: Искам да направя само една цифричка и се чудя на 2 ли да разделя грамажа на продуктите или на 4 и да разрежа блата на половина? Ти така ли направи ?
    Ели, желая ти много поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Както винаги поредната прекрасна рецепта...скоро имам 2 специални поводи и ще я пробвам!❤️❤️❤️

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата е страхотна но имам един въпрос. Сметаната предварително разбива ли се преди да се прибави към маслото или се слага директно от неразбитата ?

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна торта! Рецептата е чудесна! Страхотна публикация! Браво на авторът! Поздрави и успех с развитието на този блог!
    Дигитална агенция Висео

    Дигитален маркетинг

    Един Клик

    ОтговорИзтриване

Оставете ми коментар ако публикацията ви е харесала, много ще се радвам да го прочета! :) :)